Βραζιλία-ΕΕ σχεδιάζουν project υδρογόνου 10GW

Βραζιλία-ΕΕ σχεδιάζουν project υδρογόνου 10GW
Τρίτη, 21/11/2023 - 06:12

Η Βραζιλία ήταν μια από τις χώρες που σύμφωνα με το γερμανικό Ίδρυμα H2Global προσφέρει ένα ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο κόστους παραγωγής πράσινου υδρογόνου έως το 2030.

Η πρόεδρος της Ε.Ε Ursula von der Leyen μιλώντας χθες στην έναρξη των εργασιών της Ευρωπαικής Εβδομάδας Υδρογόνου ανακοίνωσε τα επόμενα βήματα για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου. Την άνοιξη του 2024 θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος δημοπρασιών, συνολικής αξίας τριών δισεκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, γίνονται διεργασίας για να εξασφαλιστούν διαφοροποιημένες εισαγωγές ανανεώσιμου υδρογόνου από προμηθευτές διεθνώς. Να σημειωθεί πως ήδη έχουν υπογραφεί συνεργασίες υδρογόνου με χώρες όπως η Αίγυπτος, η Κένυα και χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η Ursula von der Leyen ανέφερε πως με τον Πρόεδρο Λούλα της Βραζιλίας, θα ανακοινώσουν τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα έργα υδρογόνου στον κόσμο, στην πολιτεία Piaui της Βραζιλίας. Αποτελεί μέρος μιας επένδυσης δύο δισεκατομμυρίων ευρώ της Global Gateway στη Βραζιλία. Πρόκειται για μια μονάδα παραγωγής 10 GW για καθαρό υδρογόνο και αμμωνία, η οποία στη συνέχεια θα αποσταλεί στο νησί Krk στην Κροατία. Από εκεί, το υδρογόνο θα ταξιδέψει για να εξυπηρετήσει τους βιομηχανικούς παραγωγούς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Βραζιλία ήταν μια από τις χώρες που σύμφωνα με το γερμανικό Ίδρυμα H2Global προσφέρει ένα ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο κόστους παραγωγής πράσινου υδρογόνου έως το 2030 λόγω ενός συνδυασμού ισχυρών πόρων ανέμου και ηλιακών πόρων.

«Όλα αυτά δείχνουν, περισσότερο από ποτέ, ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο πρωτοπόρος στο καθαρό υδρογόνο, αλλά και εταίρος – για την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας αγοράς υδρογόνου. Με αυτές τις δημόσιες επενδύσεις βοηθάμε στην προσέλκυση και κινητοποίηση τεράστιου ιδιωτικού κεφαλαίου» επεσήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο μεταξύ με κοινή επιστολή, οι διευθύνοντες σύμβουλοι του Renewable Hydrogen Coalition (RHC) προέτρεψαν τους Ευρωπαίους Υπουργούς Οικονομικών να εξορθολογίσουν τη χρηματοδότηση για την παραγωγική ικανότητα ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου στην Ευρώπη και να διαθέσουν πόρους από τους εθνικούς προϋπολογισμούς στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου.

Σύμφωνα με τους διευθύνοντες συμβούλους, το κρίσιμο πρώτο κύμα των ευρωπαϊκών έργων ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου είναι πολύ κοντά στο να γίνει πραγματικότητα, αλλά πολλά από αυτά θα το κάνουν μόνο εάν ληφθούν ορισμένα μέτρα. Υποστηρίζουν πως σήμερα μόνο το 4% των έργων έχει καταλήξει στην τελική επενδυτική απόφαση (FID) και οι πληθωριστικές πιέσεις και τα αυξανόμενα επιτόκια έχουν ρίξει σκιά στις επενδυτικές περιπτώσεις, μεταξύ άλλων παραγόντων.

«Απαιτείται επείγουσα και τολμηρή δράση τώρα για την υλοποίηση περισσότερων έργων και την παροχή στους δύσκολους στην ηλεκτροδότηση τομείς της Ευρώπης με τους όγκους πράσινων μορίων που χρειάζονται. Για αυτό, απαιτείται η ταχεία, μη γραφειοκρατική και στοχευμένη ανάπτυξη απλής και καλά εστιασμένης δημόσιας οικονομικής στήριξης», ανέφεραν οι διευθύνοντες σύμβουλοι. Κάλεσαν τους Ευρωπαίους Υπουργούς Οικονομικών να βελτιστοποιήσουν τη δημόσια χρηματοδότηση για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου.