Επανέρχεται το ζήτημα των περικοπών με την άνοδο των ΑΠΕ

Επανέρχεται το ζήτημα των περικοπών με την άνοδο των ΑΠΕ
Τρίτη, 21/11/2023 - 06:10

Μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης μίλησε για ξεκάθαρη στρατηγική της Ελλάδας για να πάμε στην πράσινη μετάβαση.

Όπως και άλλα χρονικά διαστήματα έτσι τις τελευταίες ημέρες η μεγάλη αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μηδένισε τις τιμές, όμως από την άλλη η πληθώρα φορτίου ΑΠΕ σε σχέση με τη μικρότερη ζήτηση οδήγησε σε περικοπές. Είναι ένα ζήτημα το οποίο η αγορά θέτει ως πρόβλημα, καθώς η έλλειψη αρκετών διεθνών διασυνδέσεων σημαίνει πολύ απλά ότι αυτή η ενέργεια πάει χαμένη. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό με βάση τα δημοσιοποιημένα στοιχεία η χώρα έχει πιάσει τους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το ζήτημα είναι όμως αν θα είναι εφικτό να γίνουν νέα έργα. Σίγουρα απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συνδυαστούν με έργα αποθήκευσης. Να σημειωθεί πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί από τη ΡΑΑΕΥ ο δεύτερος διαγωνισμός για την επενδυτική ενίσχυση μονάδων αποθήκευσης ενέργειας. Ο δεύτερος διαγωνισμός προβλέπει την ολοκλήρωση της διαδικασίας για συνολική δημοπρατούμενη ισχύ 1.000ΜW.

Μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης μίλησε για ξεκάθαρη στρατηγική της Ελλάδας για να πάμε στην πράσινη μετάβαση χρησιμοποιώντας το πλεονέκτημα της γεωπολιτικής μας θέσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Είμαστε ανταγωνιστικοί στην αιολική και ηλιακή ενέργεια, έχουμε καλή ποιότητα ήλιου και τους καλύτερους ανέμους στη μεσόγειο και απομένει να πετύχουμε την ενεργειακή ασφάλεια, ως απάντηση στις γεωπολιτικές απειλές». Ο υπουργός ανέφερε πως Θα μπορούσαμε να είχαμε ξεκινήσει νωρίτερα, αλλά η δυσκολία είναι ότι πρέπει να ενσωματώσουμε τεχνολογίες που παράγονται αλλού. «Πλέον ενσωματώνουμε τις ΑΠΕ πιο γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν και σε σχέση με τα υπεράκτια είμαστε έτοιμοι την κατάλληλη στιγμή». Ο κ. Σωτήρης Καπέλλος, διευθυντής του τομέα ΑΠΕ της HELLENiQ ENERGY. μίλησε για την πολύ γρήγορη ενσωμάτωση των ΑΠΕ, καθώς όπως είπε υπάρχουν 11,6GW εγκατεστημένης ισχύος σε μονάδες που λειτουργούν στην Ελλάδα και 14,4GW που έχουν δοθεί όροι σύνδεσης και υπάρχουν άλλα 16GW που θα κατασκευαστούν μέχρι το 2030 και διερωτήθηκε αν είναι εφικτό αυτό. Η απάντηση σύμφωνα με τον ίδιο είναι ναι αλλά υπάρχουν κάποιες προκλήσεις. Η πρώτη ότι σε αυτά τα νέα projects υπάρχει ο κίνδυνος της αγοράς που σημαίνει ότι στο παρελθόν τα έργα που κατασκευάστηκαν είχαν είτε feed in tariffs είτε feed in premiums τα οποία είχαν προέλθει από δημοπρασίες οπότε ο κίνδυνος ήταν μικρός. Τώρα τα projects θα περάσουν μέσα από διμερείς συμβάσεις ακόμα και μέσα από εμπορικές συνεργασίες. Επιπλέον, μίλησε για δύο ζητήματα: το πρώτο που έχει να κάνει με τις περικοπές στο δίκτυο. Το δεύτερο είναι πως για να πετύχουμε το στόχο του 80% της παραγόμενης ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χρειαζόμαστε αποθήκευση και έχουμε έρθει πιο κοντά σε αυτό τον στόχο.

Τέλος, ο κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ σημείωσε πως «βρισκόμαστε σε μια καμπή για τη χώρα και ότι έχουμε πετύχει δεν ήταν εμφανές πριν από πολλά χρόνια. Το 50% της ενέργειας που θα παράγεται σε λίγα χρόνια στη χώρα θα είναι εκτός συμβατικών καυσίμων. Έχουμε και ηλιακά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια πέραν των αιολικών και στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα να εξάγει ενέργεια. Αλλά, χρειάζεται να έχουμε τις κατάλληλες πολιτικές. Υπάρχουν προκλήσεις και κίνδυνοι, πρέπει να έχουμε ένα σύστημα σωστού μείγματος ενέργειας και σωστής αποθήκευσης».