Αγροτικά φωτοβολταϊκά: Οι λόγοι που συγκρατούν τις επενδύσεις

Αγροτικά φωτοβολταϊκά: Οι λόγοι που συγκρατούν τις επενδύσεις
Τετάρτη, 24/05/2023 - 06:30

Πρόκειται για το πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 10KW με σκοπό το μετριασμό του κόστους ενέργειας στις αγροτικές εργασίες είτε με μπαταρίες, είτε όχι.

Με αργούς ρυθμούς κινούνται σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τα δύο προγράμματα που αφορούν την επιδότηση φωτοβολταϊκών συστημάτων για αγρότες. Πρόκειται για το πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 10KW με σκοπό το μετριασμό του κόστους ενέργειας στις αγροτικές εργασίες είτε με μπαταρίες, είτε όχι, αν και όπως αναφέρουν στο iEnergeia.gr παράγοντες της αγοράς τα συστήματα μπαταρίας δεν έχουν νόημα από τη στιγμή που η ενέργεια που καταναλώνουν οι αγρότες δεν είναι σταθερή. Επισημαίνουν ακόμη πως τα 10KW είναι πολύ λίγα και πως θα έπρεπε να αυξηθούν στα 20KW, γιατί όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «ένα σύστημα αυτή της ισχύος παράγει 15.000KW τις οποίες μπορεί ένα αγρότης με βάση την κατανάλωση που έχει π.χ. από γεωτρήσεις να τις «ξοδέψει» εντός 15 ημερών».

Παράλληλα, σε λειτουργία είναι το πληροφοριακό σύστημα που θα ανοίξει το δρόμο για τις αιτήσεις για τα σχέδια βελτίωσης με το πρόγραμμα να προβλέπει επιδοτήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από αγρότες. Ωστόσο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς δύο είναι οι λόγοι που κρατούν σε χαμηλές πτήσεις τις αιτήσεις: ότι υφίσταται ακόμα η επιδότηση μέσω του ταμείου ενεργειακής μετάβασης της κιλοβατώρας, γεγονός που αποθαρρύνει ακόμα ενδιαφερόμενους να επενδύσουν σε ένα σύστημα. Κάτι που προφανώς που θα κάνουν ενδεχομένως σε περίπτωση που πάγωναν οι επιδοτήσεις και δεύτερον η γραφειοκρατία.

Από την άλλη, όπως και στους άλλους κλάδους των ΑΠΕ επισημαίνεται το πρόβλημα της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου. Επιπλέον, θίγεται και ένα άλλο ζήτημα και ειδικότερα σε σχέση με τις απορριπτόμενες αιτήσεις για όρους σύνδεσης για έργα οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν καταθέσει εγγυητικές. Αυτό όπως τονίζεται δημιουργεί μια αβεβαιότητα στην αγορά και ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει όπως τονίζουν να προχωρήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για δεκάδες έργα, ο αριθμός των οποίων μπορεί να αυξηθεί έτι περεταίρω.

Τέλος, ως προς την ανάπτυξη του κλάδου ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών έχει καταθέσει το αίτημα του για την δημιουργία φωτοβολταϊκών μονάδων σε ανεκμετάλλευτες εκτάσεις από ομάδες αγροτών, που είτε θα λειτουργούν με virtual net metering, είτε απλώς με net metering.