Hydrix: «Πρεμιέρα» για τον δείκτη «πράσινου» υδρογόνου στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας

Hydrix: «Πρεμιέρα» για τον δείκτη «πράσινου» υδρογόνου στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας
Τετάρτη, 24/05/2023 - 06:39

Ο δείκτης περιλαμβάνεται στα μέτρα που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση για την απεξάρτηση από τον άνθρακα επενδύοντας στο «πράσινο» υδρογόνο ως ένα από τα βασικά ανανεώσιμα αέρια.

Την ώρα που η παγκόσμια αγορά πράσινου υδρογόνου υπολογίζεται ότι θα εκτιναχθεί στα 850 δισεκ. δολάρια έως το 2050, στην Ευρώπη μπαίνει σε εφαρμογή από σήμερα ένα νέο εργαλείο, στον δρόμο προς την ενεργειακή μετάβαση. Έτσι, από σήμερα εισάγεται στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΕΧ) ο δείκτης τιμών πράσινου υδρογόνου, με στόχο τη δημιουργία ενός δείκτη τιμών αναφοράς για το νέο αυτό καύσιμο.

Ο δείκτης περιλαμβάνεται στα μέτρα που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση για την απεξάρτηση από τον άνθρακα επενδύοντας στο «πράσινο» υδρογόνο ως ένα από τα βασικά ανανεώσιμα αέρια.

Ο δείκτης, με την επωνυμία Hydrix κάνει σήμερα πρεμιέρα σε ένα από τα κορυφαία ενεργειακά χρηματιστήρια της Ευρώπης, το ΕΕΧ, που αποτελεί θυγατρική εταιρεία του Χρηματιστηρίου της Γερμανίας (Deutsche Boerse).

Ετσι στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο (ΕΕΧ) κάνει την εμφάνισή του σήμερα ο αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός δείκτη αναφοράς ως προς την τιμή του νέου καυσίμου.

Στις ειδικές πλατφόρμες του ΕΕΧ εκτός από την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο διαπραγματεύονται επίσης τα δικαιώματα ρύπων, ναύλοι, αγροτικά προϊόντα κλπ.

Ως βάση για τη δημιουργία του δείκτη Hydrix, ο οποίος θα δίνει την τιμή του προϊόντος σε ευρώ/MWh μία φορά κάθε εβδομάδα, έχουν χρησιμοποιηθεί υφιστάμενα διμερή συμβόλαια πώλησης «πράσινου» υδρογόνου. Στόχος της δημιουργίας του δείκτη είναι να αναβαθμίσει τον προσδιορισμό τιμής στις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ο δείκτης θα αποκαλύπτει στοιχεία για τις τρέχουσες τιμές στις οποίες εμπορεύεται το «πράσινο» υδρογόνο, δηλαδή αυτό που παράγεται με ηλεκτρόλυση του νερού, με χρήση ηλεκτρισμού από ΑΠΕ. Ο δείκτης MWh είναι συγκρίσιμος με άλλα προϊόντα της EEX και προορίζεται να βοηθήσει στη δημιουργία μιας διασταύρωσης με τα προϊόντα εγγύησης προέλευσης της EEX που πιστοποιούν τις ανανεώσιμες ιδιότητες της ηλεκτρικής ενέργειας και του υδρογόνου.

Θα είναι δημόσια διαθέσιμος στην πλατφόρμα διαφάνειας του EEX κάθε εβδομάδα, εκφρασμένος σε ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

Τα καθαρά σήματα τιμών αποτελούν τη βάση για την εξέλιξη της αγοράς και την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας του υδρογόνου, δήλωσε χθες, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΕΧ Peter Reitz, στο Reuters, στο περιθώριο της παγκόσμιας έκθεσης E-Word, που πραγματοποιείται στην ‘Εσση της Γερμανίας. Οι αρχικοί, "κρίσιμης μάζας" συνεισφέροντες προσλήφθηκαν από μια ομάδα εργασίας περισσότερων από 100 εταιρειών που βοήθησαν στην ανάπτυξη του σχεδιασμού του προϊόντος υδρογόνου της EEX, και ελπίζει να αντλήσει διαδοχικά περισσότερους.

"Έχουμε ενσωματωμένα μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψουμε τη χειραγώγηση του δείκτη", δήλωσε επίσης ο Reitz.