Produc-E Green: Επιδοτήσεις για πρώτη φορά για παραγωγή ΑΠΕ και σχεδιασμό ηλεκτρικών οχημάτων

Produc-E Green: Επιδοτήσεις για πρώτη φορά για παραγωγή ΑΠΕ και σχεδιασμό ηλεκτρικών οχημάτων
Σάββατο, 13/05/2023 - 07:31

Ξεκινούν οι αιτήσεις για σχεδιασμό ηλεκτρικών οχημάτων και σημεία φόρτισης με έμφαση στον παραγωγικό κλάδο της ηλεκτροκίνησης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Με 200 εκατ. ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2023-2025 θα τρέξει το πρόγραμμα Produc-E Green», που ως αντικείμενο έχει την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για την παραγωγή προϊόντων στον τομέα της πράσινης βιομηχανίας, με έμφαση στον παραγωγικό κλάδο της ηλεκτροκίνησης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και των προϊόντων και αγαθών που προορίζονται για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι υποβολές ολοκληρώνονται στις 30 Νοεμβρίου, ενώ με βάση τον οδηγό του προγράμματος που βγήκε χθες σε ΦΕΚ η διάρκεια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων ορίζεται σε 18 μήνες με δυνατότητα παράτασης έξι μηνών. Σε κάθε περίπτωση η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης καταβολής της ενίσχυσης δεν δύναται να υπερβαίνει την 30ή Ιουνίου 2025.

Οι επιλεγμένες βιομηχανικές μονάδες στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας (όπως ανακύκλωση συσσωρευτών ηλεκτρικών αυτοκινήτων με επαναχρησιμοποίηση πρώτων υλών, όπως λιθίου και κοβαλτίου, σχεδιασμό ηλεκτρικών οχημάτων και σημεία φόρτισης κανονικής ή υψηλής ισχύος), που θα λάβουν στήριξη, θα λειτουργούν πλήρως με ειδικό τμήμα έρευνας και ανάπτυξης για καινοτόμα προϊόντα/υπηρεσίες

Σύμφωνα με τον οδηγό «η οικονομική συμμετοχή του δικαιούχου της ενίσχυσης πρέπει να ανέρχεται σε τουλάχιστον 25% των επιλέξιμων δαπανών, είτε μέσω ιδίων πόρων είτε μέσω εξωτερικής χρηματοδότησης, και με μορφή που δεν περιέχει στοιχεία δημόσιας στήριξης». Επίσης, προβλέπεται η κάλυψη ποσοστού τουλάχιστον ίσου προς το 20% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης «με τη χρήση τραπεζικού δανείου τριετούς τουλάχιστον διάρκειας, αποκλειόμενης της μορφής του αλληλόχρεου λογαριασμού ορίζεται ως απαίτηση για την υποβολή του αιτήματος ενίσχυσης στο πλαίσιο της παρούσας. Επιπλέον ποσοστό του ενισχυόμενου κόστους μπορεί να καλυφθεί με τη χρήση δανείου από άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς, με την επιφύλαξη της απαίτησης το 25% της ίδιας συμμετοχής να μην εμπεριέχει στοιχείο δημόσιας στήριξης».

Ο ανώτατος αιτούμενος επιλέξιμος προϋπολογισμός για τις δαπάνες σε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ. Ο ανώτατος αιτούμενος επιλέξιμος προϋπολογισμός για τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης και τις δαπάνες καινοτομίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν υπερβαίνει τις 750.000 ευρώ. Ο ανώτατος αιτούμενος επιλέξιμος προϋπολογισμός για τις δαπάνες με σκοπό την απόκτηση καθαρών οχημάτων ή οχημάτων μηδενικών εκπομπών ή μετασκευή οχημάτων δεν υπερβαίνει τα 2.000.000 ευρώ.