Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις

Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις
Σάββατο, 29/04/2023 - 07:49

Την Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».

Την Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νοικοκυριά και αγρότες και επιδοτεί την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και συστήματος αποθήκευσης (μπαταρία) μέχρι 75 %, με συνολικό προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι η στρατηγική της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στηρίχθηκε σε τρεις πυλώνες (διαφοροποίηση πηγών ενεργειακού εφοδιασμού, εξοικονόμηση ενέργειας, υποστήριξη των καταναλωτών με επιδοτήσεις). Στάθηκε επίσης στην εκτόξευση της εγκατάστασης ΑΠΕ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και στην υποστήριξη γειτονικών χωρών όπως η Βουλγαρία, η τροφοδοσία της οποίας με φυσικό αέριο βασίστηκε πέρυσι κατά 70 % στη χώρα μας.

Δικαιούχοι του προγράμματος, το οποίο έχει προδημοσιευθεί από τις 23 Μαρτίου είναι νοικοκυριά και αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν το δικό τους μικρό φωτοβολταϊκό, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 200 εκατ. ευρώ και η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού και μπαταρίας φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες. Το ύψος της επιδότησης είναι συνάρτηση του εισοδήματος και καθορίζεται ως εξής:

Στα νοικοκυριά με Ατομικό Εισόδημα μικρότερο από 20.000 ευρώ ή Οικογενειακό Εισόδημα μικρότερο από 40.000 ευρώ η επιδότηση για το φωτοβολταικό είναι 35% ή 25% αναλόγως της ισχύος και για τη μπαταρία 100%

Για τα νοικοκυριά με Ατομικό Εισόδημα μεγαλύτερο από 20000 ευρώ ή Οικογενειακό Εισόδημα μεγαλύτερο από 40.000 ευρώ για το φωτοβολταικό η επιδότηση είναι 30% ή 20% και για τη μπαταρία 90%

Για τους αγρότες ανεξαρτήτως εισοδήματος και ισχύος εγκατάστασης η επιδότηση για το φωτοβολταικό είναι 40% και για τη μπαταρία 90%.

Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες. Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα μπορέσουν να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει τις 3 χιλ. ευρώ ετησίως. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα ευάλωτα νοικοκυριά με τη διάθεση 35 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για αυτούς, ενώ προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός. Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία -κύρια ή δευτερεύουσα – η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αγρότες μπορούν να υποβάλουν μία αίτηση για την κατοικία τους και μία μόνο αίτηση που αφορά την παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης.