Παγκόσμια Τράπεζα: 292,48 εκατ. ευρώ για τη Στήριξη Έργων ΑΠΕ σε 4 χώρες της Αφρικής

Παγκόσμια Τράπεζα: 292,48 εκατ. ευρώ για τη Στήριξη Έργων ΑΠΕ σε 4 χώρες της Αφρικής
Τετάρτη, 28/12/2022 - 11:27

Το ποσό των 292,48 εκατ. ευρώ (311 εκατ. δολ.) θα διαθέσει η Παγκόσμια Τράπεζα για να στηρίξει έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο Τόγκο, τη Λιβερία, το Τσαντ και τη Σιέρα Λεόνε.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι πόροι θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη και λειτουργία περίπου 106 MW ηλιακής φωτοβολταϊκής ισχύος σε συνδυασμό με μπαταρίες και επέκταση της υδροηλεκτρικής ισχύος κατά 41 MW, καθώς και για την υποστήριξη παρεμβάσεων διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις τέσσερις χώρες.

Στόχος η επέκταση της συνδεδεμένης ισχύος του δικτύου στις τέσσερις αυτές χώρες, καθώς και η ενίσχυση του εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ τους. Η χρηματοδότηση έρχεται από το νέο Περιφερειακό Έργο Επείγουσας Παρέμβασης Ηλιακής Ενέργειας (RESPITE) στο πλαίσιο του ταμείου Διεθνούς Ένωσης Ανάπτυξης, το οποίο που παρέχει επιχορηγήσεις και δάνεια χαμηλού έως μηδενικού επιτοκίου για έργα τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης και μείωσης της φτώχειας.

Με το RESPITE, η Παγκόσμια Τράπεζα στοχεύει να μετριάσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στη Δυτική Αφρική μέσω της ανάπτυξης περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή όπου τα ποσοστά ηλεκτροδότησης είναι χαμηλά και το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας πολύ υψηλό.