Πώς τα εγκαταλελειμμένα ορυχεία θα χρησιμεύσουν για τη γεωθερμική ενέργεια

Πώς τα εγκαταλελειμμένα ορυχεία θα χρησιμεύσουν για τη γεωθερμική ενέργεια
Παρασκευή, 30/12/2022 - 07:26

Οι προηγμένες γεωθερμικές δεξαμενές μπορούν να αποθηκεύσουν την πλεονάζουσα ενέργεια που παράγεται από τον άνεμο ή τον ήλιο με τη μορφή ζεστού νερού ή ατμού, ανακάλυψε μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

Στη Βρετανία, πριν λίγους μήνες ξεκίνησαν κάποια έργα για την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων ορυχείων με σκοπό την παραγωγή ενέργειας από γεωθερμία. Σειρά πλέον παίρνει ο Καναδάς. Η γεωθερμική ενέργεια θερμαίνει ήδη ορισμένα κτίρια στο Springhill του Καναδά, και μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τη Νέα Σκωτία, θα βοηθήσει στην αξιοποίηση της στην περιοχή.

«Η Νέα Σκωτία γίνεται παγκόσμιος ηγέτης στην πράσινη ενέργεια με το να εξερευνά τις δυνατότητες των πλούσιων φυσικών πόρων της επαρχίας μας», δήλωσε ο Tory Rushton, Υπουργός Φυσικών Πόρων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Η κομητεία Cumberland είναι μία από τις οκτώ περιοχές της επαρχίας όπου υπάρχει γεωθερμικό δυναμικό και θέλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε κομμάτι του ως καθαρή πηγή θερμότητας».

Στη Νέα Σκωτία, εγκαταλελειμμένα ορυχεία που έχουν βάθος τουλάχιστον 1.000 μέτρων έχουν ζεστό νερό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση σπιτιών και άλλων κτιρίων. Η κομητεία Cumberland χρησιμοποιεί ήδη με επιτυχία γεωθερμική τεχνολογία σε μικρά βάθη σε τοποθεσίες που έχουν δυνατότητες σε βαθύτερα επίπεδα. Το έργο διευθύνεται από μια ομάδα εργασίας με εκπροσώπους από τον δήμο και την πανεπιστημιούπολη Cumberland.

Οι γεωθερμικές μονάδες παραγωγής ενέργειας είναι ακριβές στην κατασκευή και θα γίνουν ακόμη λιγότερο βιώσιμες οικονομικά, καθώς η αιολική και η ηλιακή ενέργεια γίνονται φθηνότερες. Ωστόσο, ακόμη και όταν ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια αυξάνονται, το ίδιο συμβαίνει και με την ανάγκη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργεια.

Οι προηγμένες γεωθερμικές δεξαμενές μπορούν να αποθηκεύσουν την πλεονάζουσα ενέργεια που παράγεται από τον άνεμο ή τον ήλιο με τη μορφή ζεστού νερού ή ατμού, ανακάλυψε μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και την εταιρεία ανάπτυξης γεωθερμίας Fervo Energy. Αυτή η θερμότητα μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για να ενεργοποιήσει τουρμπίνες ηλεκτρικής ενέργειας όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη ανανεώσιμη ενέργεια.