ΒΙΚΟΣ: Σε διαδικασία αδειοδότησης 3 µονάδες ΑΠΕ

ΒΙΚΟΣ: Σε διαδικασία αδειοδότησης 3 µονάδες ΑΠΕ
Κυριακή, 27/11/2022 - 07:24

Γενικότερα, η εταιρεία εξασφαλίζει, πιστοποιηµένα, πράσινη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιµες πηγές, συµβάλλοντας στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα µας.

Πρωτοβουλίες για τη συγκράτηση του υψηλού κόστους που επηρεάζει την παραγωγική διαδικασία (υψηλό ενεργειακό κόστος, κόστος πρώτων υλών κλπ) έχει αναλάβει και υλοποιεί, ήδη, η Βιομηχανία Εμφιαλώσεων ΒΙΚΟΣ, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ιδρυτής της εταιρείας, Πέτρος Σεπετάς στο πλαίσιο επίσκεψης στο νέο βιομηχανοστάσιο της εταιρείας στο Καλπάκι Ιωαννίνων.

Ειδικά για το ενεργειακό κόστος, η εταιρεία, όπως σημείωσε ο κ. Σεπετάς, βρίσκεται εδώ και χρόνια σε διαδικασία ενεργειακής µετάβασης. Έχει επενδύσει σε έξυπνα συστήµατα βέλτιστης αξιοποίησης της ενέργειας και στην αντικατάσταση ενεργοβόρων µηχανημάτων με σύγχρονα, υψηλού βαθµού απόδοσης. Επίσης, εξελίσσεται σε αυτοπαραγωγό ενέργειας έχοντας επενδύσει στις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας για τη λειτουργία δύο εγκαταστάσεών της ενώ άλλες τρεις µονάδες βρίσκονται υπό αδειοδότηση.

Επιπλέον, ελαχιστοποιεί το βάρος των υλικών συσκευασίας που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες των προϊόντων της µε ταυτόχρονη διατήρηση της µηχανικής αντοχής τους.

Γενικότερα, η εταιρεία εξασφαλίζει, πιστοποιηµένα, πράσινη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιµες πηγές, συµβάλλοντας στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα µας. Υπενθυμίζεται ότι η ΒΙΚΟΣ έχει πιστοποιηθεί για το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης που έχει αναπτύξει και εφαρμόζει από το 2003, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 14001/96, από τους Lldoyd’s Register S.A. Η μετάβαση στο νέο πρότυπο ISO 14001:2015 πραγματοποιήθηκε από τον Μάιο του 2018, ενώ η εταιρεία έχει επεκτείνει την πιστοποίησή της και για την παραγωγή προπλασμάτων r-PET στην εμφιάλωση νερού και αναψυκτικών, σε φιάλες r-PET (ανακυκλωμένου PET) τον Δεκέμβριο του 2021 από την εταιρεία LRQA HELLAS A.E.

Σημειώνεται ότι, πρόσφατα, η εταιρεία υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης (ΜΟU) με τον δήμο Ιωαννιτών για να στηρίξει την υποψηφιότητά του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «100 Ενεργειακά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις» και τον φιλόδοξο στόχο να καταστούν τα Ιωάννινα, σε πιλοτικό επίπεδο, ενεργειακά ουδέτερη και έξυπνη πόλη.

Σε ό,τι αφορά στο επενδυτικό πρόγραμμα συνεχίζεται, απρόσκοπτα, η υλοποίηση του καθώς ολοκληρώθηκε η νέα υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής και εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικών στο Καλπάκι του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων, το οποίο περιλαμβάνει δύο γραμμές παραγωγής (γυαλί και can) της γερμανικής εταιρείας KRONES. Η νέα αυτή επένδυση, ύψους 22 εκατ. ευρώ, ενισχύει σημαντικά την παραγωγική ικανότητα της ΒΙΚΟΣ, αποτελεί τη συνέχεια και την εξέλιξη του μεγάλου πενταετούς επενδυτικού πλάνου, ύψους 25 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτέλεσε ένα ακόμη δυναμικό αναπτυξιακό βήμα για τον όμιλο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ιδρυτής της εταιρείας, Πέτρος Σεπετάς σε ομιλία του στο πλαίσιο επίσκεψης δημοσιογράφων στο νέο βιομηχανοστάσιο της εταιρείας στο Καλπάκι Ιωαννίνων η ΒΙΚΟΣ, που συμπληρώνει εφέτος 30 χρόνια διαδρομής, έχει καταφέρει να είναι δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ποτών στη χώρα και πρώτος με ελληνική ιδιοκτησία. Τόνισε επίσης ότι με τις νέες επενδύσεις η ΒΙΚΟΣ θα επεκτείνει την παραγωγική της δυναμικότητα τόσο στην κατηγορία του νερού όσο και των αναψυκτικών ανοίγοντας το δρόμο για την είσοδο της εταιρείας στο κανάλι του HoReCa.