ΔΟΕ: Η αύξηση κατά 8% των παγκόσμιων ενεργειακών επενδύσεων δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

ΔΟΕ: Η αύξηση κατά 8% των παγκόσμιων ενεργειακών επενδύσεων δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
Πέμπτη, 23/06/2022 - 06:23

Οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1,4 τρισ. δολάρια το 2022.

Οι παγκόσμιες ενεργειακές επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 8% στα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών μορφών ενέργειας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1,4 τρισ. δολάρια το 2022.

Αν και ενθαρρυντικό, αυτό το επίπεδο αύξησης των επενδύσεων απέχει πολύ από το να είναι αρκετό για να αντιμετωπιστούν οι πολλαπλές διαστάσεις της σημερινής ενεργειακής κρίσης, προειδοποίησε ο ΔΟΕ.

Είναι απαραίτητη μια μαζική αύξηση των επενδύσεων για την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, «για να μειωθεί η πίεση στους καταναλωτές από τις υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων, να γίνουν τα ενεργειακά μας συστήματα πιο ασφαλή και να μπει ο κόσμος σε τροχιά επίτευξης των κλιματικών μας στόχων», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ.

Αυτό που εμποδίζει τους επενδυτές να επιταχύνουν τις δαπάνες τους είναι ότι «σχεδόν το ήμισυ της συνολικής αύξησης των δαπανών αντανακλά το υψηλότερο κόστος, από την εργασία και τις υπηρεσίες έως τα υλικά όπως το τσιμέντο, ο χάλυβας και τα κρίσιμα ορυκτά», δήλωσε ο οργανισμός.

Σχεδόν το ήμισυ των πρόσθετων επενδύσεων κεφαλαίου ύψους 200 δισ. δολαρίων το 2022 είναι πιθανό να φαγωθεί από το υψηλότερο κόστος.

Τα δημόσια κονδύλια για τη στήριξη της βιώσιμης ανάκαμψης είναι ελάχιστα, τα πλαίσια πολιτικής είναι συχνά αδύναμα, τα οικονομικά σύννεφα μαζεύονται και το κόστος δανεισμού αυξάνεται, και όλα αυτά υπονομεύουν την οικονομική ελκυστικότητα των καθαρών τεχνολογιών έντασης κεφαλαίου, αναφέρει η έκθεση.

Εν τω μεταξύ, το παγκόσμιο εισόδημα του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να εκτοξευθεί στα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να κάνουν περισσότερα για να διαφοροποιήσουν τις δαπάνες τους, ανέφερε ο ΔΟΕ, καθώς οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια αντιπροσωπεύουν μόνο το 5% περίπου των κεφαλαιακών δαπανών των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως, από 1% το 2019.

Σύμφωνα με τον ΔΟΕ, οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια αυξήθηκαν κατά 2% ετησίως μεταξύ 2015 και 2020, ενώ από το 2020 και μετά ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε σημαντικά στο 12%.

Δεν έχουν χαθεί όλα στον αγώνα για ένα καθαρότερο και ασφαλέστερο ενεργειακό μέλλον, καθώς οι δαπάνες για φωτοβολταϊκά, μπαταρίες και ηλεκτρικά οχήματα αυξάνονται πλέον με ρυθμούς που συνάδουν με την επίτευξη παγκόσμιων καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.