Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Ετοιμάζονται για την Κομισιόν μετά τα «παραθυράκια» για τη σύνδεση στο δίκτυο μεταφοράς

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Ετοιμάζονται για την Κομισιόν μετά τα «παραθυράκια» για τη σύνδεση στο δίκτυο μεταφοράς
Πέμπτη, 23/06/2022 - 14:45

Με κομμένη την ανάσα περιμένουν οι επενδυτές την «έκπληξη» που ετοιμάζει το υπουργείο Ενέργειας με την υπουργική απόφαση για τους Όρους Σύνδεσης στο Δίκτυο.

Σε δικηγορικά γραφεία, πρεσβείες ξένων χωρών στην Ελλάδα, ακόμη και σε γραφεία των Βρυξελλών υπάρχει ετοιμότητα, καθώς οι ανατροπές που αναμένονται θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα και σίγουρα πολλούς δυσαρεστημένους. Άλλωστε οι φήμες λένε ότι βρέθηκαν τα παραθυράκια για να μην τηρηθεί η ημερολογιακή σειρά προτεραιότητας για το 2021, γεγονός που ανατρέπει τα επενδυτικά σχέδια μεγάλων εταιρειών.

Στην αγορά επικρατεί μεγάλος αναβρασμός και όλοι ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Κάτι τέτοιο προφανώς γνωρίζει και το υπουργείο Ενέργειας, το οποίο καθυστερεί την υπουργική απόφαση... Σε κάθε περίπτωση τα παραθυράκια της μετατροπής εταιρειών σε ενεργειακές κοινότητες, αλλά και οι διμερείς συμβάσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο.

Ήδη, λίγο πριν την υπουργική απόφαση πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για συνθήκες «αθέμιτου ανταγωνισμού» που επιχειρεί να στρώσει το αρμόδιο υπουργείο.

Ανάμεσα στις αλλαγές που φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να μην εφαρμοστεί η ημερολογιακή σειρά είναι:

1)Η μετατροπή ΑΕ και άλλης μορφής εταιρειών σε ενεργειακές κοινότητες. Πρόκειται για ένα σύστημα που συμβαίνει και με χρονικά παράθυρα με υπουργικές αποφάσεις που επιτρέπουν τις αλλαγές στις μορφές εταιρειών για να μπαίνουν μπροστά στη σειρά. Έτσι βγήκαν άδειες παραγωγής εταιρειών ως ενεργειακές κοινότητες και στη συνέχεια γίνονται πάλι εταιρείες ΑΕ ή άλλης μορφής... Το θέμα που απασχολεί την αγορά είναι τι θα γίνει με αυτές τις άδειες και αν θα παραμείνουν κανονικά σε ισχύ...

2) Τα PPA από την άλλη αφορούν μόνο συγκεκριμένους παραγωγούς. Άλλωστε αν είναι παραγωγός κάνει διμερές συμβόλαιο με ανεξάρτητο πάροχο θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι μπορεί να παραδώσει ηλεκτρικής ενέργεια ακριβώς όταν αναγράφεται στη σύμβαση. Κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο στην ελληνική πραγματικότητα.

3)Από πότε είναι γνωστό στο υπουργείο Ενέργειας το ζήτημα με τη χωρητικότητα του δικτύου; Για ποιο λόγο άφηναν τους επενδυτές να ρίχνουν χρήματα σε αξιολογήσεις έργων και δικηγορικά γραφεία, αφού τελικά είχαν αποφασίσει να αλλάξουν την προτεραιότητα για τους Όρους Σύνδεσης στο Δίκτυο; Γιατί δεν υπάρχουν ξεκάθαρα ανηρτημένοι οι Όροι Διασύνδεσης και οι ημερομηνίες λήξης;

Οι επόμενες κινήσεις

Μάλιστα, ασφαλείς πληροφορίες υπογραμμίζουν πως ολόκληρη η αγορά βρίσκεται σε αναβρασμό και διεθνείς επενδυτές προετοιμάζονται για το επόμενο βήμα τους. Περιμένουν τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα αλλάξει όλα τα δεδομένα και θα παρακάμπτει τις ημερολογιακές προτεραιότητες του 2021 για να κάνουν την επόμενη κίνηση.

Ήδη φαίνεται πως συμβουλεύονται κορυφαία δικηγορικά γραφεία, ενώ με τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε αναλυτική ενημέρωση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για μία κατάσταση που μόνο ευχάριστη δεν θα είναι για τη θέση στην οποία θα βρεθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως έχουμε ήδη γράψει οι πληροφορίες που φτάνουν σε εγχώριους και ξένους επενδυτές δημιουργούν κλίμα έντονης νευρικότητας και όπως φαίνεται πολλές σοβαρές επενδύσεις κινδυνεύουν να μείνουν εκτός παιχνιδιού, καθώς η υπουργική απόφαση που αναμένεται εδώ και μήνες εκτιμάται ότι θα αφήνει παραθυράκια προς εκμετάλλευση.

Με τις μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται, με το γεγονός ότι κανένα αίτημα που υποβλήθηκε το 2021 δεν έχει ακόμα διεκπεραιωθεί, στην αγορά κυκλοφορεί έντονη φημολογία ότι στην υπουργική απόφαση αναζητούνται τρόποι να παρακαμφθούν οι ημερολογιακές προτεραιότητες, ώστε να ικανοποιηθούν συγκεκριμένα αιτήματα.

Με δεδομενο ότι ο εναπομένων ηλεκτρικός χώρος δεν είναι αρκετός, ώστε να ικανοποιηθουν τα αιτηματα του 2021 τα βασικά ζητήματα που εντοπίζονται είναι:

- Ο εναπομένων ηλεκτρικός χώρος θα μοιραστεί με άγνωστη σειρά προτεραιότητας

- Έργα με Βεβαιωση Παραγωγης από την ΡΑΕ, που οι φορεις τους είναι εταιρίες ΙΚΕ, ΕΠΕ, ΑΕ κλπ, βαφτίζονται «ενεργειακές κοινότητες» για να βγουν μπροστά στην προτεραιοτητα, με τις ευλογιες αναλογων Υπουργικων Αποφασεων

- Φαίνεται ότι θα ευνοηθούν φωτοβολταϊκά σε βάρος των αιολικών χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η στοχαστικότητα των ΑΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις 23/06/2022 - 15:34