Κανένα ζήτημα με τη σταθερότητα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ – πάνω από 2,5 δις. ευρώ τα πλεονάσματα

Κανένα ζήτημα με τη σταθερότητα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ – πάνω από 2,5 δις. ευρώ τα πλεονάσματα
Τρίτη, 31/05/2022 - 07:00

Ψήφο εμπιστοσύνης για την προώθηση των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν τα θετικά οικονομικά στοιχεία από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ), σε σχέση με τον ειδικό λογαριασμό για τις ΑΠΕ, που δείχνουν πως αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται ζήτημα ευρωστίας, αλλά αντιθέτως θα είναι πλεονασματικός. Σύμφωνα με πληροφορίες τα πλεονάσματα για φέτος θα ξεπεράσουν τα 2,5 δις. ευρώ.

Μάλιστα πηγές του διαχειριστή επισημαίνουν στο iEnergeia.gr πως στα πλεονάσματα αυτά το ποσοστό των εσόδων από τα δικαιώματα εκπομπής αερίων θερμοκηπίου υπολογίζεται στο 3,8% για το έτος 2022, όταν ένα χρόνο πριν ήταν στο 78%. Μάλιστα στο τελευταίο δελτίο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου(2021) επισημαίνεται πως η ανά μήνα εκτίμηση της μέσης τιμής των πλειστηριασμών αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου για το υπόλοιπο του έτους 2022 ήταν στα 75 €/tn.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως πρόθεση της πολιτείας είναι να στηρίξει τον ειδικό λογαριασμό για τις ΑΠΕ, θέλοντας να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν θα επηρεαστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα. Να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια εκφράστηκαν φόβοι για την σταθερότητα του λογαριασμού. Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο στις ΑΠΕ κάτι που επανέλαβε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στο Athens Energy Dialogues.

Στο τελευταίο δελτίο (Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου) γινόταν εκτίμηση πως η διείσδυση για το έτος 2022 διαμορφωνόταν στα 1900 MW και η κατανομή της διείσδυσης είναι 910 MW για τα Αιολικά, 950 MW για τα Φωτοβολταϊκά, 10 MW για τα ΜΥΗΣ, 15 MW για τη Βιομάζα και 15 MW για τα ΣΗΘΥΑ.

Περισσότερες πληροφορίες αναμένεται να ανακοινωθούν στο προσεχές δελτίο που θα αφορά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η Ειδική Τιμή Αγοράς τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΔΑΠΕΕΠ, καθώς καταγράφει μείωση, σε σχέση με τον Μάρτιο. Ειδικότερα για τα Αιολικά ήταν 228,46 για τα φωτοβολταϊκά 218,24 για τα μικρά υδροηλεκτρικά 246,91 για τη Βιομάζα 255,80 και για τις μονάδες συμπαραγωγής (Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης) 255,80.

Να σημειωθεί πως ο ειδικός λογαριασμός βρίσκεται σε στάδιο αναδιάρθρωσης και θα μετονομαστεί σε «Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ και Αποθήκευσης». Προβλέπεται η δημιουργία δύο νέων υπολογαριασμών στον ΕΛΑΠΕ: Υπολογαριασμός νέων έργων ΑΠΕ. Αφορά σε έργα που τέθηκαν σε λειτουργία από 01.01.2021. Ο υπολογαριασμός θα πρέπει να έχει τεθεί σε λειτουργία έως τις 30 Ιουνίου 2022. Υπολογαριασμός συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Από τον υπολογαριασμό αυτόν αποζημιώνονται οι κάτοχοι των σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που εντάσσονται σε καθεστώς λειτουργικής στήριξης.