«Όχι» των Φινλανδών στην υποχρεωτική χρήση ηλιακών συλλεκτών από τον βιομηχανικό κι εμπορικό τομέα

«Όχι» των Φινλανδών στην υποχρεωτική χρήση ηλιακών συλλεκτών από τον βιομηχανικό κι εμπορικό τομέα
Τρίτη, 31/05/2022 - 09:01
Ο Βιομηχανικός και Εμπορικός τομέας της Φινλανδίας είναι υπέρ όλων των προσπαθειών εξοικονόμησης ενέργειας και αύξησης της ενεργειακής απόδοσης μέσω ανανεώσιμων πηγών, θεωρεί όμως περιττή την επιβολή της εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών.

Αντίθετοι με το μέτρο του RePowerEu που προβλέπει την υποχρέωση των επαγγελματικών ακινήτων και των δημόσιων κτιρίων, με επιφάνεια στέγης μεγαλύτερη από 250 τετραγωνικά μέτρα, να εγκαταστήσουν ηλιακούς συλλέκτες έως το 2026, τίθενται οι Φινλανδοί.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Uusi Suomi συγκέντρωσε σχόλια που δείχνουν ότι ο επιχειρηματικός τομέας της Φινλανδίας θεωρεί τέτοιες υποχρεώσεις περιττές και ότι έχουν μια μουχλιασμένη γεύση από σχεδιασμένη οικονομία παλαιού τύπου.

Τα σχέδια της Επιτροπής επικεντρώνονται υπερβολικά στην ενεργειακή κατανάλωση μεμονωμένων κρατών μελών, δήλωσε η επικεφαλής σύμβουλος πολιτικής για την ενέργεια και το κλίμα της Συνομοσπονδίας Φινλανδικών Βιομηχανιών (EK) Kati Ruohomäki και ζήτησε ευελιξία, συστάσεις αντί για υποχρεώσεις και μη δεσμευτικά μέτρα.

«Η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης είναι απολύτως θετικό πράγμα, αλλά εξακολουθούμε να μην πιστεύουμε στις αναγκαστικές υποχρεώσεις», δήλωσε ο διευθυντής Jari Kostama της Finnish Energy. Ο ίδιος θα εμπιστευόταν τη βιομηχανία κατά την επιλογή των καλύτερων λύσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας. Οι μαζικές επενδύσεις θα αύξαναν επίσης την εξάρτηση από την Κίνα, επισήμανε ο Kostama.

Η επικεφαλής σύμβουλος πολιτικής της Φινλανδικής Ομοσπονδίας Εμπορίου, Marja Ola, υπογράμμισε ότι η χρήση της ηλιακής ενέργειας στη Φινλανδία έχει ήδη αυξηθεί χωρίς καμία αναγκαστική υποχρέωση. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια, οι υποχρεώσεις, για την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών, θα στρέβλωναν τον ανταγωνισμό μεταξύ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.