Fast track φωτοβολταϊκά στις στέγες για 150.000 νοικοκυριά, αγρότες και μικρές επιχειρήσεις

Fast track φωτοβολταϊκά στις στέγες για 150.000 νοικοκυριά, αγρότες και μικρές επιχειρήσεις
Τρίτη, 31/05/2022 - 07:00

Με ταχύτατες διαδικασίες και μία απλή γνωστοποίηση στον ΔΕΔΔΗΕ θα μπορούν 100-150.000 νοικοκυριά, αγρότες ή μικρές επιχειρήσεις να κάνουν αυτοπαραγωγή ενέργειας έως 10KW.

Την αυτοπαραγωγή ενέργειας για μικρά φωτοβολταϊκά και με διαδικασίες fast track φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απλούστευση της αδειοδότησης των ΑΠΕ.

Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο φυσικά πρόσωπα, αγρότες και μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν να εγκαταστήσουν μικρά φωτοβολταϊκά στις στέγες έως 10KW με μία απλή γνωστοποίηση στον ΔΕΔΔΗΕ και να συμψηφίζουν την ενέργεια που παράγουν με την ενέργεια που καταναλώνουν.

Σύμφωνα με τα όσα είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας,o ΔΕΔΔΗΕ αυξάνει τον ενεργειακό χώρο ακόμα και σε κορεσμένες περιοχές μόνο για net metering και μόνο για 10KW. «Οσο χρειάζεται για ένα σπίτι ή για μια μικρή επιχείρηση ή ένα αντλιοστάσιο θα μπορεί να κατασκευάσει ένα μικρό φωτοβολταϊκό μέχρι χωρίς να περιμένει έγκριση όρων σύνδεσης» σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Η κατανομή που προτείνεται είναι:

- Νοικοκυριά - 30%

-Αγρότες - 30%

-Βιομηχανία και μεταποίηση - 30%

-Ανεξάρτητοι παραγωγοί - 10%

Την ίδια ώρα έρχεται από το φθινόπωρο πρόγραμμα επιδότησης για φωτοβολταϊκά΄και μπαταρίες στις στέγες επαγγελματικών χώρων και αντίστοιχο πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του RePowerEU για τα σπίτια.

Ειδικότερα, από το φθινόπωρο θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για επιχειρήσεις όπου θα επιδοτείται το 40% της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και μπαταριών. Το πρόγραμμα είναι ύψους 160 εκατ. ευρώ.

Ένα αντίστοιχο πρόγραμμα, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα έχει ενταχθεί ως πρόταση στο RePowerEU και αφορά τα φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών και μπαταρίες, καθώς και τους ηλιακούς θερμοσίφωνες.