Εξοικονoμώ: Ένα πρόγραμμα έρχεται, τέσσερα οδεύουν προς το τέλος

Εξοικονoμώ: Ένα πρόγραμμα έρχεται, τέσσερα οδεύουν προς το τέλος
Τετάρτη, 08/05/2024 - 05:39

Την ώρα που αναμένεται να προκηρυχθεί το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα για την επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις επιχειρήσεις τέσσερα προγράμματα βαίνουν προς το τέλος τους.

Στις 15 Μαίου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα επιδότησης για την εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών και τα προγράμματα «φωτοβολταϊκά στο χωράφι «Αλλάζω Συσκευή για Επιχειρήσεις» και «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα».

Mε το τέλος του εμβληματικού προγράμματος φωτολταϊκά στη στέγη, η πρόωρη λήξη του οποίου προκάλεσε την αντίδραση του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών που έκανε λόγο για «ξαφνικό θάνατο» του προγράμματος βάζει μπαίνει τέλος στο net metering

Μέχρι τώρα η δυνατότητα ενεργειακού συμψηφισμού αφορούσε το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας (net metering). Πλέον, θα αφορά το ποσοστό της ενέργειας που παράγεται και καταναλώνεται σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, με το νέο μοντέλο ενεργειακού συμψηφισμού (net billing) θα υπάρχει η δυνατότητα πώλησης της πλεονάζουσας ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» η ψηφιακή πλατφόρμα αναμένεται να μείνει ανοικτή έως και την Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024, ενώ υπενθυμίζεται πως μέσω του προγράμματος ενισχύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50kW από επαγγελματίες αγρότες, από αγρότες ειδικού καθεστώτος και από αγροτικές επιχειρήσεις.

Με τις αιτήσεις να πέφτουν βροχή στην πλατφόρμα «πρωταθλητές» στη διεκδίκηση ενίσχυσης είναι οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου προκειμένου να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα και να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων που θα τους επιτρέψουν να μειώσουν το ενεργειακό κόστος. Σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος προβλέπεται η ενίσχυση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος έως 50kW από επαγγελματίες αγρότες, από αγρότες ειδικού καθεστώτος και από αγροτικές επιχειρήσεις. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να έχουν ενεργή αγροτική παροχή και να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων κατά το τρέχον έτος, ώστε να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι. Οι ωφελούμενοι θα λάβουν ενίσχυση 30% και έως 350 ευρώ ανά kW, με το ποσό της επιδότησης να μην σωρεύεται στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που λαμβάνουν οι αγρότες.

Στο μεταξύ είναι άλλα δυο προγράμματα που αφορούν τις επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη. Στις 15 Μαίου λήγει και το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή για τις επιχειρήσεις» συνολικού ύψους 105,6 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα είτε υποβάλλοντας Σχετική Υπεύθυνη Δήλωση περί επίτευξης του στόχου μείωσης του CO2 κατά 30% είτε προσκομίζοντας Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)/Έκθεση Ενεργειακού Ελέγχου έως τις 15 Μαίου.
Επίσης μέχρι τις 15 Μαίου έχει παραταθεί το πρόγραμμα «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα», συνολικού ύψους 176,75 εκατ. ευρώ. Το Υπουργείο προέβη σε αυτή την παράταση, αναγνωρίζοντας τον αυξημένο φόρτο εργασίας των μηχανικών, Ενεργειακών Επιθεωρητών και Ελεγκτών, που εκδίδουν τα -κατά περίπτωση- αποδεικτικά ενεργειακής απόδοσης (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης/ Έκθεση Ενεργειακού Ελέγχου). Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://exoikonomoepixeiro.energy-invest.gov.gr/ και σε αυτό το πρόγραμμα εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και μη κτιριακών εγκαταστάσεων υφιστάμενων επιχειρήσεων-πολύ μικρών, μικρών, μεσαίων, μεγάλων και πολύ μεγάλων- της Ελληνικής Επικράτειας, που δραστηριοποιούνται σε επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης, της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων, καθώς και του τουρισμού. Σημειώνεται, ακόμη, πως οι εν λόγω επιχειρήσεις θα πρέπει να διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ και να είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής. Ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσες, σύμφωνα με το σήμα λειτουργίας ή την υποβληθείσα γνωστοποίηση, έχουν δυναμικότητα που δεν υπερβαίνει τις 200 κλίνες.

Την ίδια ώρα αναμένεται το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις» συνολικού προϋπολογισμού 161.502.400 ευρώ. Το έργο αφορά στη χρηματοδοτική στήριξη επιχειρήσεων σε όλη την Επικράτεια, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου δραστηριότητας, για την εγκατάσταση μπαταριών σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς, με στόχο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, τη μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας, καθώς και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ο Οδηγός του προγράμματος είναι, ήδη, υπό κατάρτιση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους για ένταξη στο πρόγραμμα».