«Εξοικονομώ-Επιχειρώ»: Ερχεται το νέο πρόγραμμα για ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων

«Εξοικονομώ-Επιχειρώ»: Ερχεται το νέο πρόγραμμα για ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων
Δευτέρα, 12/02/2024 - 06:18

Tο «Εξοικονομώ- Επιχειρώ» με τη δημοσίευση του οδηγού και τις σχετικές ανακοινώσεις για την έναρξη του προγράμματος να αναμένονται σήμερα.

Μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις παίρνει σειρά άλλο ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας για επιχειρήσεις. Πρόκειται για το «Εξοικονομώ- Επιχειρώ» με τη δημοσίευση του οδηγού και τις σχετικές ανακοινώσεις για την έναρξη του προγράμματος να αναμένονται σήμερα.

Το πρόγραμμα αφορά σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας για τις επιχειρήσεις στον τουρισμό και στον τριτογενή τομέα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος θα είναι 180 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 80 θα αφορούν τις επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού και τα 100 εκατ. ευρώ για όλους τους άλλους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων , όπως ανέφερε η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου , σε εκδήλωση χθες της ΠΟΕΣΕ για το μέλλον της εστίασης στο πλαίσιο της HoReCa.

Η δράση εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αναμένεται να συμβάλει στην ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων. Θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτό επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και εξοπλισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τους κλάδους του Τουρισμού, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών.

Όπως επισημαίνεται στο Εθνικό Σχέδιο στο πλαίσιο του Εξοικονομώ περιλαμβάνονται τα έργα για τις ανακαινίσεις ενεργειακής απόδοσης στον τριτογενή τομέα και δευτερογενή τομέα για μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και για εγκατάσταση εξοπλισμού για ενεργειακή εξοικονόμηση στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Από τον προϋπολογισμό των 180 εκατ. ευρώ (ο αρχικός προϋπολογισμός που είχε ανακοινωθεί ήταν 200 εκατ. ευρώ) τα 100 εκατ. θα κατευθυνθούν προς τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών και τα 80εκατ. προς τον κλάδο του Τουρισμού.

Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν σημαντικές παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, όπως αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους και των συστημάτων φωτισμού, επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης, ψύξης και αερισμού χώρων, εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.α.

Το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των έργων που αναμένεται να υλοποιηθούν από τις ελληνικές επιχειρήσεις μέχρι το 2026 εκ των οποίων το 38% θα κατευθυνθεί σε έργα πράσινης μετάβασης.

Η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή για επιχειρήσεις»

Παράλληλα αναμένεται άμεσα να ανοίξει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή για επιχειρήσεις» συνολικού προϋπολογισμού 105,6 εκατ. ευρώ. Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων και η μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας και κατά συνέπεια των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα (CO2) -τουλάχιστον κατά 30% για κάθε επιχείρηση.

Με αυτά τα δεδομένα, οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση, η οποία μπορεί να φτάσει έως 10.000 ευρώ προκειμένου να προβούν σε εγκατάσταση ενεργειακά, αποδοτικού εξοπλισμού, που αφορά στα εξής:

-Συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας (όπου εμπεριέχονται και ηλιοθερμικά συστήματα αύξησης της απόδοσης των αντλιών θερμότητας και μέσω αποθήκευσης θερμότητας)

-Συστήματα ηλιακής θέρμανσης

-Έξυπνες συσκευές μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου)

-Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω της εγκατάστασης ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή, την αποθήκευση, τη διανομή προϊόντων, καθώς και τη λειτουργία των εταιρειών

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές (εμπεριέχονται και οι πολύ μικρές), μεσαίες και μεγάλες- που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια με ελληνικό ΑΦΜ, είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής και έχουν ιδρυθεί έως την 31η.12.2023.

Οι εν λόγω επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να έχουν εκδώσει το 1ο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ - ή τον Ενεργειακό Έλεγχο, εφόσον απαιτείται βάσει των κατηγοριών δαπανών) της εγκατάστασης υλοποίησης της επένδυσης ή να το υποβάλουν εντός 20 ημερών από τη στιγμή της υποβολής της προσωρινά υποβληθείσας αίτησης συμμετοχής.