Αντλίες θερμότητας στα επόμενα «Εξοικονομώ» - Έρχονται νέα προγράμματα για ηλιακό θερμοσίφωνα

Αντλίες θερμότητας στα επόμενα «Εξοικονομώ» - Έρχονται νέα προγράμματα για ηλιακό θερμοσίφωνα
Σάββατο, 10/02/2024 - 08:03

Η έμφαση θα δοθεί στις αντλίες θερμότητας στα επόμενα προγράμματα. Αντίστοιχα προγράμματα ετοιμάζονται και για την επιδότηση φωτοβολταϊκών στις στέγες και για ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να δοθούν αρκετές επιδοτήσεις σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας. Το θέμα είναι βέβαια να γίνουν ελκυστικά με μεγάλες επιδοτήσεις, ώστε να στηρίζουν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Η έμφαση θα δοθεί στις αντλίες θερμότητας στα επόμενα προγράμματα. Αντίστοιχα προγράμματα ετοιμάζονται και για την επιδότηση φωτοβολταϊκών στις στέγες και ιφηλιακών θερμοσώνων.

Σε ένα μεγάλο βαθμό η ιστορία των φωτοβολταϊκών στις στέγες είναι γνωστή. Πριν περίπου 15 χρόνια άρχισε η ανάπτυξή τους, ωστόσο η αθέτηση των κατοχυρωμένων αποζημιώσεων το 2014 έπληξε το κλάδο. Τα φωτοβολταϊκά στις στέγες όμως άρχισαν και πάλι να βρίσκονται στο επίκεντρο, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Το κόστος βέβαια παραμένει μεγάλο και εξαιτίας της αύξησης του κόστους των υλικών, με παράγοντες της αγοράς να επισημαίνουν πως χρειάζονται περισσότερα μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ. Να σημειωθεί πως με το νόμο 5037/2023 προβλέπεται ότι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας θα μπορούν με ένα απλό συμφωνητικό να δημιουργήσουν μια κοινότητα παραγωγών, με σκοπό την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού, παρακάμπτοντας τη συναίνεση της πλειοψηφίας των υπολοίπων ιδιοκτητών. Σε ό,τι αφορά το κόστος της εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού στέγης, για ένα διαμέρισμα περίπου 90 τ.μ. προτείνεται η τοποθέτηση ενός συστήματος 3KW. Με δεδομένο ότι μια οικογένεια καταναλώνει ρεύμα ισχύος περίπου 5.000KW, ετησίως, τότε ένα σύστημα 3KW επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της. Το κόστος του συστήματος θα ανέλθει περίπου στα 4.000 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, το κόστος για την αγορά ενός ηλιακού θερμοσίφωνα δεν είναι τόσο μεγάλο, αλλά είναι απαραίτητες οι επιδοτήσεις. Αρκετά νοικοκυριά βέβαια, εδώ και δεκαετίες έχουν εγκαταστήσει ηλιακούς θερμοσίφωνες στις ταράτσες των σπιτιών τους. Ο ηλιακός έγινε, λοιπόν, απαραίτητος κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Μια οικογένεια με τέσσερα μέλη, εάν εγκαταστήσει έναν ηλιακό τότε θα χρειαστεί περίπου 1.200 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση πάντως το κόστος εξαρτάται από την αντοχή των υλικών του ηλιακού. Η χωρητικότητα του ηλιακού εξαρτάται από τον αριθμό των μελών μιας οικογένειας. Δηλαδή, μια 4μελής οικογένεια θα χρειαστεί έναν ηλιακό χωρητικότητας τουλάχιστον 160 λίτρων ενώ, να σημειωθεί πως το κόστος συντήρησης ενός ηλιακού υπολογίζεται σε περίπου 120 ευρώ.

Τα επόμενα χρόνια τα προγράμματα εξοικονόμησης θα αποτελέσουν ένα μεγάλο κεφάλαιο και για τις εταιρείες προμήθειας, οι οποίες θέλουν να ανοιχτούν σε αυτή την αγορά. Με άλλα λόγια δεν θα προσφέρουν μόνο πακέτα προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και συστήματα που συνδέονται με την εξοικονόμηση. Βέβαια, πολλές εταιρείες ήδη προσφέρουν την υπηρεσία παροχής συμβούλων για θέματα εξοικονόμησης.