Στροφή στις αντλίες θερμότητας για θέρμανση στα ακίνητα - Έρχεται και το Εξοικονομώ 2024

Στροφή στις αντλίες θερμότητας για θέρμανση στα ακίνητα - Έρχεται και το Εξοικονομώ 2024
Κυριακή, 24/12/2023 - 07:53

Στις αντλίες θερμότητας οδηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τους καταναλωτές για τη θέρμανση. Έρχεται το νέο Εξοικονομώ 2024.

Στις αντλίες θερμότητας οδηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τους καταναλωτές για τη θέρμανση του οικιακού τομέα και των ακινήτων, φέρνοντας όλο και πιο κοντά στο τέλος τους παραδοσιακούς καυστήρες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα οδηγεί σε ενεργειακές αναβαθμίσεις στα κτίρια.

Σε ένα χρόνο από σήμερα, από την 1η Ιανουαρίου 2025, οι χώρες - μέλη πρέπει να σταματήσουν να επιδοτούν τους λέβητες και μέχρι το 2040 να τους έχουν απαγορεύσει εντελώς.

Η ευρωπαϊκή οδηγία, εκτός από τις αντλίες θερμότητας αναφέρεται και φωτοβολταϊκά στις στέγες που για τα καινούργια κτίρια γίνονται πλέον υποχρεωτικά : Σε όλα τα νέα δημόσια και εμπορικά κτίρια μέχρι το 2026, σε όλα τα καινούργια οικιστικά μέχρι το 2029, στα μη οικιστικά που έχουν υποστεί ανακαίνιση μέχρι το 2027 και σε όλα τα υφιστάμενα κτίρια του Δημόσιου μέχρι το 2030, η κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να γίνεται με ηλιακά πάνελ.

Το νέο Εξοικονομώ 2024 με την αυξημένη επιδότηση για αντλία θερμότητας

Το νέο Εξοικονομώ 2024 με την αυξημένη επιδότηση για αντλία θερμότητας περιμένουν τα νοικοκυριά. Μέσα στο 2024 έρχονται νέα προγράμματα εξοικονόμησης με σημαντικές αλλαγές. Αυξημένες επιδοτήσεις για εγκατάσταση αντλιών θερμότητας θα προβλέπει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», με στόχο την επιτάχυνση της απεξάρτησης της θέρμανσης από το πετρέλαιο.

Αυτό ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, στο συνέδριο με θέμα «Ενεργειακή Ασφάλεια και Πράσινη Ανάπτυξη» που διοργάνωσε πρόσφατα το υπουργείο.

Ο νέος κύκλος «Εξοικονομώ» για τα νοικοκυριά θα προβλέπει αυξημένες επιδοτήσεις για εγκατάσταση αντλιών θερμότητας.

Η αντλία θερμότητας μπορεί να συνδεθεί σε ένα σπίτι και με τα σώματα, αλλά και με την παροχή νερού, ώστε να υπάρχει και ζεστό νερό. Σε ένα σπίτι μέχρι 90 τ.μ. αρκεί μια αντλία θερμότητας 8-10Kw. Η αντλία θερμότητας έχει τη δυνατότητα να παίρνει τη θερμότητα του περιβάλλοντος και να τη μεταφέρει σε έναν χώρο. Απαραίτητη πάντως προϋπόθεση είναι το σπίτι να έχει καλή θερμομόνωση.

Τι πρέπει να ξέρουμε για τις αντλίες θερμότητας

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος είναι για να λειτουργήσει σωστά θα πρέπει να υπάρχει ενδοδαπέδια θέρμανση. Ωστόσο δεν είναι απαραίτητο αυτό. Μπορεί να λειτουργήσει και με κλασικά καλοριφέρ. Εάν θέλει να βάλει κάποιος ένα σύστημα πρέπει να δει τις παραμέτρους αλλά θα πρέπει να έχει υπόψη του πως χρειάζεται χώρος για να μπει η αντλία θερμότητας γιατί είναι μια μεγάλη μονάδα και να έχει υπόψη ότι μπορεί να χρειαστούν καινούργιες σωληνώσεις. Μπορεί όμως να συνδυαστεί με τα υπάρχοντα σώματα. Μόνο η αντλία θερμότητας έχει κόστος από 4.000 έως 5.000 ευρώ. Επιπλέον, υπάρχει και το κόστος των σωληνώσεων εάν χρειαστεί. Υπάρχει μεγαλύτερη διάρκεια απόσβεσης, ενώ η συντήρηση δεν είναι δύσκολη. Είναι παρόμοια λογική με τη συντήρηση ενός κλιματιστικού.

Θα πρέπει να υπολογίζει κάποιος/α πως η αντλία θερμότητας για την εγκατάστασή της θα χρειαστεί και ένα χώρο στο μπαλκόνι του διαμερίσματος για να τοποθετηθεί η μονάδα. Αυτός ο λόγος θα αποθάρρυνε ιδιοκτήτες μικρών διαμερισμάτων και θα ήταν μια λύση πιο προσιτή για ιδιοκτήτες για παράδειγμα μονοκατοικιών. Για τον ίδιο λόγο,η έλλειψη χώρου θα αποθάρρυνε κάποιον που θέλει να κάνει σύνδεση με την παροχή νερού για να έχει ζεστό νερό, καθώς θα χρειαζόταν χώρο στο λεβητοστάσιο σε περίπτωση που συνδυαζόταν με μπόιλερ.

Η αναθεωρημένη οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων

Η αναθεωρημένη οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (EPBD) θα καθορίσει μια σειρά μέτρων που θα βοηθήσουν τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. να ενισχύσουν δομικά την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, με ιδιαίτερη έμφαση στα κτίρια με τη χειρότερη απόδοση. Τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να επιλέξουν ποια κτίρια θα στοχεύσουν και ποια μέτρα θα λάβουν. Στόχος η μείωση της μέσης χρήσης πρωτογενούς ενέργειας των κατοικιών κατά 16% έως το 2030 και 20-22% έως το 2035.

Η συμφωνία στοχεύει στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και τη μείωση των ενεργειακών λογαριασμών, τα χρηματοδοτικά μέτρα θα πρέπει να δίνουν κίνητρα και να στοχεύουν ιδίως σε ευάλωτους πελάτες και σε κτίρια με τη χειρότερη απόδοση, στα οποία ζει το μεγαλύτερο ποσοστό ευάλωτων νοικοκυριών.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι τα νέα κτίρια είναι έτοιμα για να φιλοξενούν φωτοβολταϊκές ή ηλιακές θερμικές εγκαταστάσεις στον τελευταίο όροφο. Η εγκατάσταση συστημάτων ηλιακής ενέργειας θα γίνει ο κανόνας για νέα κτίρια. Στα υπάρχοντα δημόσια και μη κτίρια τα ηλιακά συστήματα θα πρέπει να εγκατασταθούν σταδιακά, ξεκινώντας από το 2027, όπου αυτό είναι τεχνικά, οικονομικά και λειτουργικά εφικτό.

To επόμενο βήμα για την επιτάχυνση της απαλλαγής των εκπομπών CO2 από τα κτίρια, θα είναι η δημοσίευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός σχεδίουΣε σχέση με το σχέδιο σταδιακής κατάργησης των λεβήτων ορυκτών καυσίμων , και τα δύο θεσμικά όργανα συμφώνησαν να συμπεριλάβουν στα Εθνικά Σχέδια Ανακαίν. ισης Κτιρίων έναν οδικό χάρτη με σκοπό τη σταδιακή κατάργηση των λεβήτων ορυκτών καυσίμων έως το 2040.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι τα κράτη μέλη θα υιοθετήσουν μέτρα για την απαλλαγή των συστημάτων θέρμανσης από άνθρακα και τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στη θέρμανση και την ψύξη με σκοπό τη σταδιακή κατάργηση των λεβήτων ορυκτών καυσίμων έως το 2040. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να σταματήσουν την επιδότηση μεμονωμένων λεβήτων ορυκτών καυσίμων από το 2025. Οικονομικά Θα εξακολουθήσουν να είναι δυνατά κίνητρα για υβριδικά συστήματα θέρμανσης, όπως αυτά που συνδυάζουν ένα λέβητα με μια ηλιακή θερμική εγκατάσταση ή μια αντλία θερμότητας.

Τελευταία τροποποίηση στις 24/12/2023 - 08:10