Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Οδηγίες για την αίτηση - Η προθεσμία

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Οδηγίες για την αίτηση - Η προθεσμία
Παρασκευή, 22/12/2023 - 06:13

Η αίτηση για επίδομα θέρμανσης με ρεύμα πρέπει να γίνει μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση».

Εως τις 19 Ιανουαρίου παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα myΘέρμανση προκειμένου να υποβληθούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα.

Η ενίσχυση αφορά στο διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2024 έως τις 31 Μαρτίου 2024 και οι δικαιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς ρεύματος, είτε στους εκκαθαριστικούς, είτε στους έναντι μείωση από 45 έως 480 ευρώ.

Στην πλατφόρμα myΘέρμανση, που άνοιξε χθες μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, οι αιτούντες να ενταχθούν στο Μητρώο δικαιούχων της έκτακτης ενίσχυσης κατά την υποβολή του αιτήματος δηλώνουν, υπεύθυνα, τον αριθμό παροχής που αντιστοιχεί στην κύρια κατοικία τους -κατά τον χρόνο υποβολής του αιτήματος.

Εφίσταται δε η προσοχή, καθώς η εν λόγω δήλωση δεν μπορεί να μεταβληθεί εντός του χρονικού διαστήματος παροχής της έκτακτης ενίσχυσης.

Αίτηση που αφορά σε αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για τον οποίο έχει εγκριθεί επίδομα θέρμανσης που αφορά στη χειμερινή περίοδο 2023-2024, από άλλες πηγές (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κ.λπ.) δεν γίνεται αποδεκτή. Επίσης, δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από έναν δικαιούχο για το ίδιο χρονικό διάστημα, όπως και για περισσότερες της μίας αίτησης από τον ίδιο Α.Φ.Μ.

Το εισοδηματικό όριο ανέρχεται στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά στα 34.000 ευρώ και για μια οικογένεια με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος ανέρχεται σε 39.000 ευρώ. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισοδηματικό όριο είναι τα 29.000 ευρώ προσαυξημένα κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, μετά το πρώτο.

Για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δήλωσαν φέτος στην εφορία ακαθάριστα έσοδα άνω των 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

Η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Η αίτηση για επίδομα θέρμανσης με ρεύμα

Οι αιτήσεις θα γίνουν μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση». Κάθε νοικοκυριό μπορεί να υποβάλει μία αίτηση, καταχωρώντας τον αριθμό παροχής της κύριας κατοικίας του. Στην αίτηση θα πρέπει να περιλαμβάνονται, κατά περίπτωση, τα εξής στοιχεία:

α) ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,

β) το ονοματεπώνυμό του,

γ) ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,

δ) ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,

ε) η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,

στ) το ΑΦΜ του προσώπου στο οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος και το ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτή που έκδωσε τον τελευταίο διαθέσιμο λογαριασμό και

ζ) τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Δυνατότητα επανεξέτασης αιτήσεων

Όπως και στο επίδομα θέρμανσης υπάρχει η δυνατότητα «δεύτερης ευκαιρίας». Με βάση τα όσα προβλέπονται στην απόφαση, σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης του ενδιαφερόμενου ή χορήγησης επιδόματος μικρότερου του αιτούμενου ή αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων της επεξεργασίας, δύναται ο ενδιαφερόμενος να υποβάλει αίτηση επανεξέτασης προς την Α.Α.Δ.Ε. μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, Μητρώο και Επικοινωνία (επιλογή «Ερωτήματα προς ΑΑΔΕ», θεματική κατηγορία «Επίδομα Θέρμανσης») μέχρι την 15η Ιουλίου 2024, στην οποία τεκμηριώνει τους λόγους ένστασης.

Για τα αιτήματα επανεξέτασης επιλαμβάνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες και όπου απαιτείται, προβαίνουν στις κατάλληλες ενέργειες επεξεργασίας δεδομένων διαφορετικά διαβιβάζουν τα αιτήματα επανεξέτασης των ενδιαφερόμενων στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος Δ.Ο.Υ. Σε περίπτωση αποδοχής μέρους ή του συνόλου του αιτήματος οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ προβαίνουν αυτοδίκαια ή υποδεικνύουν στον ενδιαφερόμενο τις αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες.