Πετρέλαιο θέρμανσης: Η τιμή σήμερα λίγο πριν τα χιόνια και το κρύο

Πετρέλαιο θέρμανσης: Η τιμή σήμερα λίγο πριν τα χιόνια και το κρύο
Πέμπτη, 14/12/2023 - 13:34

Με τη ραγδαία αλλαγή του καιρού ανεβαίνουν και οι παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης. Ποια είναι η τιμή σήμερα.

Ο καιρός αλλάζει και έρχεται τσουχτερό κρύο, γεγονός που ανεβάζει τις παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης. Η τιμή σήμερα κυμαίνεται πανελλαδικά περίπου στο 1,3 ευρώ το λίτρο. Για τη ραγδαία αλλαγή του καιρού και την βαρυχειμωνιά που είναι προ των πυλών εξέδωσε έκτακτο δελτίο η ΕΜΥ. Ο χιονιάς θα επισκεφτεί πολλές περιοχές της χώρας, με χιονοπτώσεις να σημειώνονται ακόμη και σε χαμηλό υψόμετρο.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο, βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική συνοδευόμενο από μετωπική δραστηριότητα κινείται νοτιοανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού από το μεσημέρι της Παρασκευής με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές και θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, ενώ το Σάββατο θα χιονίσει και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο.

Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή κυρίως το Σάββατο οπότε στα κεντρικά και τα βόρεια θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Η τιμή σήμερα

Στο νομό Αττικής η μέση τιμή για πετρέλαιο θέρμανσης σήμερα είναι στα 1,27 ευρώ το λίτρο, ενώ στην επαρχία η τιμή είναι υψηλότερη.

Αναλυτικά οι τιμές για το πετρέλαιο θέρμανσης εδώ.

Οι ασυνήθιστα καλές καιρικές συνθήκες το φθινόπωρο έχουν ως αποτέλεσμα την καθίζηση της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Οκτώβριος μήνας που αρχίζει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και που παραδοσιακά η ζήτηση είναι αυξημένη, φέτος οι πωλήσεις έκαναν βουτιά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι πωλήσεις του diesel θέρμανσης ήταν μειωμένες κατά 53,6% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022. Σε επίπεδο δεκάμηνου η πτώση παραμένει ισχυρή, καθώς διαμορφώνεται σε 34,6%. Πάντως και ενώ οι τιμές κυμαίνεται πέριξ του 1.30 ευρώ το λίτρο, η ζήτηση έχει αρχίσει να αναθερμαίνεται με τους πρατηριούχους να εκτιμούν ότι όσο πέφτει η θερμοκρασία τόσο θα αυξηθεί η κατανάλωση.

Η εικόνα πάντως είναι διαφορετική σε ό,τι αφορά τη βενζίνη και το ντίζελ κίνηση. Σύμφωνα με στοιχεία από την αγορά τον Οκτώβριο η κατανάλωση βενζίνης ήταν αυξημένη κατά 6,3% σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο και του ντίζελ κίνησης κατά αυξημένη κατά 20,6%. Αύξηση αποτυπώνεται και στα στοιχεία 10μήνου φέτος όπου οι βενζίνες έχουν ενισχυθεί κατά 4,8% και το πετρέλαιο κίνησης κατά 2,4%. Αν η σύγκριση γίνει με το 2019, η χρονιά πριν την πανδημία το πρόσημο γίνεται αρνητικό για τις βενζίνες τόσο στο δεκάμηνο (-6%) όσο και στη σύγκριση με τον Οκτώβριο (-7%). Μειωμένη κατά 1% στη σύγκριση Οκτωβρίου 2023 με τον Οκτώβριο 2019 είναι και το ντίζελ κίνησης ενώ στο δεκάμηνο είναι στο +4%. Το πετρέλαιο θέρμανσης στο 10μηνο είναι στο +30%.

Στο σύνολο του 2022, όπως προκύπτει από τα στοιχεία μελέτης του ΙΟΒΕ, ο όγκος πωλήσεων καυσίμων ήταν αυξημένος. Ειδικότερα, αυξήθηκε κατά 23,9% (σε 13.856 χιλ. μετρικούς τόνους από 11.179 χιλ. μετρικούς τόνους το 2021) λόγω της άρσης μέτρων περιορισμού οικονομικών δραστηριοτήτων και μετακινήσεων που εφαρμόστηκαν τους πρώτους μήνες του 2021 για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Πώς να κρατήσετε το σπίτι ζεστό

Οι πρώτες κρύες ημέρες στο λεκανοπέδιο Αττικής είναι γεγονός και ο κόσμος πρέπει να διατηρήσει το σπίτι του ζεστό, έχοντας το δεδομένο όμως πως οι τιμές στην ενέργεια έχουν αλλάξει και αλλάζουν από χρόνο σε χρόνο.

Μιλώντας προ ημερών στο iEnergeia.gr ο κ. Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ενεργειακός επιθεωρητής περιγράφει έξι δράσεις για ένα σπίτι με εγκατεστημένο σύστημα πετρελαίου θέρμανσης. Ειδικότερα, μία πρώτη κίνηση θα μπορούσε να είναι να τοποθετηθούν στα σώματα θερμοστατικές κεφαλές για έχει κάποιος ανεξάρτητο έλεγχο ανα δωμάτιο. Όπως αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης άλλες απαιτήσεις θέρμανσης έχει ένα δωμάτιο, άλλες ένα σαλόνι. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να πετύχεις εξοικονόμηση έως και 20%. Να σημειωθεί πως το κόστος των θερμοστατικών κεφαλών είναι 15-20 ευρώ.

Δεύτερος τρόπος εξοικονόμησης να κάνεις ετήσια συντήρηση του καυστήρα πετρελαίου. Κάτι άλλωστε που είναι αναγκαίο για πολλές συσκευές, έτσι και σε αυτή την περίπτωση.

Τρίτη κίνηση εξοικονόμησης χρημάτων είναι καθημερινά να κάνει κάποιος/α παθητική προθέρμανση των χώρων του σπιτιού. Δηλαδή, ειδικά σε μέρες που έχει ηλιοφάνεια όπως εξηγεί ο κ. Χριστοδουλίδης τις πρωινές ώρες κυρίως τα παράθυρα του σπιτιού να παραμένουν ανοιχτά.

Ο τέταρτος τρόπος σχετίζεται με τον θερμοστάτη (στα σπίτια με αυτόνομη θέρμανση), καθώς όπως αναφέρει, «πολλοί τον βάζουν στους 23-24 βαθμούς, όμως για κάθε ένα βαθμό και πάνω από τους 20 βαθμούς η κατανάλωση πετρελαίου αυξάνεται κατά 8%.

Τέταρτη λύση είναι ο αφυγραντήρας ο οποίος αν λειτουργεί για 1:00-1:30 ώρα μπορεί να τραβήξει μέρος της υγρασίας. Επίσης, τα καινούργια κλιματιστικά διαθέτουν λειτουργία αφύγρανσης.

Με τις παραπάνω προτάσεις θα μπορούσε να γίνει μια εξοικονόμηση χρημάτων περίπου 60%.Εξυπακούεται βέβαια πως στα σπίτια χρειάζεται θερμομόνωση και να μην αφήνουμε χαραμάδες. Με βάση υπολογισμούς του κ. Χριστοδουλίδη, σε ένα σπίτι 100 τμ στο λεκανοπέδιο Αττικής το κόστος με πετρέλαιο θέρμανσης είναι το μήνα στα 195 ευρώ και με τις παραπάνω κινήσεις μπορεί να πέσει στα 78 ευρώ. Στο ίδιο σπίτι με εγκατάσταση φυσικού αερίου το κόστος θέρμανσης είναι στα 142 ευρώ και με ενεργειακό τζάκι στα 120 ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 14/12/2023 - 14:00