Πώς αντιδρούν τα σούπερ μάρκετ στο υψηλό ενεργειακό κόστος

Πώς αντιδρούν τα σούπερ μάρκετ στο υψηλό ενεργειακό κόστος
Τρίτη, 26/09/2023 - 06:40

Στα φωτοβολταϊκά κατευθύνεται σημαντικό κομμάτι των επενδύσεων των σούπερ μάρκετ προκειμένου να αντιμετωπίσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Τον δρόμο των φωτοβολταϊκών διαβαίνει ακόμη ένας μεγάλος λιανεμπορικός όμιλος, ο Α-Β Βασιλόπουλος με επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ για ενεργειακές αναβαθμίσεις εξοπλισμού και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

«Από τα 50 ευρώ/MWh πήγαμε στα 250 ευρώ/ MWh και τώρα πήγαμε στα 150 ευρώ/ΜWh, περίπου, μέση τιμή στην Αγορά της Επόμενης Μέρας όπως ανέφερε σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι ο επικεφαλής της ΑΒ κ. Λαβίδας.

Όπως είπε πέρυσι οι επενδύσεις για τη μείωση του ενεργειακού κολτους έφτασαν, περίπου, στα 10 εκατ. ευρώ ενώ και φέτος αναμένεται να επενδυθούν ανάλογα ποσά. Τέτοιες επενδύσεις θα γίνουν πχ σε νέα ψυγεία. Όπως εξήγησε ο ίδιος, μόνο στο κατάσημα του Ελληνικού αναμένεται η αλλαγή των ψυγείων να κοστίσει περίπου 1 εκατ. ευρώ, Επίσης αναμένεται εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στις αποθήκες στη Μάνδρα και στα Οινόφυτα, που καθυστέρησαν ενώ υπογράμμισε ότι, με το φωτοβολταϊκό πάρκο στις αποθήκες αναμένεται να υπάρχει περίσσεια ρεύματος οπότε είναι αναγκαία και η αναβάθμιση του δικτύου από τον ΔΕΔΔΗΕ ώστε να διατίθεται στο σύστημα.

Κεντρική συμφωνία προμήθειας ρεύματος

Όπως ανέφεραν στελέχη της εταιρείας, η μητρική εξετάζει τη δυνατότητα για κεντρική συμφωνία προμήθειας ρεύματος για όλες τις χώρες με διμερές συμβόλαιο, κάτι που ωστόσο έχει ακόμη δρόμο μέχρι να μπορέσει να επιτευχθεί. Προς ώρας οι συμβάσεις με τους εγχώριους προμηθευτές δεν ξεπερνούν τον ορίζοντα των 2-3 μηνών αν και , σε πολλά σημεία του δικτύου, έχουν εγκατασταθεί συστήματα φ/β καλύπτοντας περίπου το 30% της κατανάλωσης.

Γενικότερα για την βιωσιμότητα, όπως ανέφερε ο ίδιος, ο όμιλος υπολογίζει μέχρι το 2050 να έχει μηδενίσει τους ρύπους, τόνισε ότι έχει ένα ιδιαίτερα σημαντικό και αποτελεσματικό σύστημα ανακύκλωσης στην Ευρώπη, με 100 σημεία και ότι μέχρι το 2025 θα επιτευχθεί μείωση 50% της σπατάλης τροφίμων ενώ υπενθύμισε ότι έχουν μειωθεί κατά 83% οι εκπομπές άνθρακα στην αλυσίδα σε σχέση με το 2020.