Ποια προγράμματα εξοικονόμησης θα τρέξουν το φθινόπωρο

Ποια προγράμματα εξοικονόμησης θα τρέξουν το φθινόπωρο
Πέμπτη, 27/07/2023 - 06:57

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να τρέξουν προγράμματα εξοικονομώ για επιχειρήσεις του εμπορίου και του τουρισμού

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να τρέξουν προγράμματα για επιχειρήσεις του εμπορίου και του τουρισμού, ενώ ακόμη ένα θα αφορά την επιδότηση φωτοβολταϊκών στις στέγες των επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στις στέγες για τις κατοικίες προκάλεσε ενδιαφέρον, ωστόσο σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς χρειάζονται πιο ουσιαστικά μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ που θα τονώσει ακόμα περισσότερο την αγορά, καθώς δεν παύει να είναι απαγορευτικό το κόστος για μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Το πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών για επιχειρήσεις, βρίσκεται προ των πυλών ενώ υπάρχει σκέψη το επόμενο διάστημα να επιδοτηθούν επιχειρήσεις που θα κάνουν zero feed-in.

Ο υπουργός Ενέργειας μιλώντας πριν λίγες ημέρες στη Βουλή προανήγγειλε αλλαγές στα προγράμματα εξοικονομώ εξηγώντας πως «για παράδειγμα στα προγράμματά εξοικονόμησης θα κατηγοριοποιούμε την ενεργειακή απόδοση με βάση την πραγματικότητα των διαφορετικών μετεωρολογικών συνθηκών. Η χώρα έχει διαφορετικές ανάγκες θέρμανσης, που τις έχουμε μετρήσει σε δεκάδες χιλιάδες διαφορετικά σημεία, σε κάθε χωριό και γειτονιά. Στα ορεινά και τα βόρεια είναι 10 φορές μεγαλύτερες από περιοχές στο νότο, δίπλα στη θάλασσα. Οι θερμαντικές ανάγκες του νοικοκυριού στους Θρακομακεδόνες είναι διπλάσιες, από αυτές στον Πειραιά. Αν δεν το λαμβάνουμε αυτό υπόψη όταν σχεδιάζουμε προγράμματα εξοικονόμησης, δεν θα πετύχουμε κανέναν από τους στόχους μας, ούτε τους περιβαλλοντικούς ούτε τους οικονομικούς».

Υπενθυμίζεται πως μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να υποβάλλουν οι πολίτες αιτήσεις για το πρόγραμμα εξοικονομώ. Οι παρεμβάσεις που θεωρούνται επιλέξιμες στο πρόγραμμα είναι οι εξής: Αντικατάσταση κουφωμάτων. Τοποθέτηση/Αναβάθμιση θερμομόνωσης. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης. Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, Έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης). Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στις κατοικίες θα πρέπει να ικανοποιούν τις ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις του «Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων».