Όλα τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης

Όλα τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης
Παρασκευή, 23/06/2023 - 06:25

Στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» που βρίσκεται ήδη στο αέρα μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 10.000 αιτήσεις ενώ η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Με τον προϋπολογισμό να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τα προγράμματα επιδότησης που τρέχουν αποτελούν «μαγνήτη» για τους καταναλωτές που θέλουν να επενδύσουν σε εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακή αναβάθμιση.

Αυτό επιβεβαιώνεται από το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται και τις αιτήσεις στα προγράμματα να πέφτουν… βροχή.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Θερμοσίφωνα», η πλατφόρμα του οποίου έκλεισε στις 20 Ιουνίου έτυχε ευρείας αποδοχής. Οι αιτήσεις έφτασαν τις 330.000 όταν ο προϋπολογισμός του προγράμματος ύψους 100 εκατ. ευρώ φτάνει για να ωφεληθούν 120.000 νοικοκυριά. Το ενδιαφέρον είναι εύλογο, καθώς οι δικαιούχοι θα λάβουν voucher προκειμένου να αντικαταστήσουν τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με ηλιακό, που μπορεί να φτάνει και στο 60% της συνολικής δαπάνης. Το εισοδηματικό όριο ανά μέλος οικογένειας είναι 30.000 ευρώ το χρόνο και στο ανώτατο ποσό επιχορήγησης για τους δικαιούχους συμπεριλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης.

Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

Με την έκδοση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης- θα έχει προηγηθεί ένα επταήμερο περιθώριο για ενστάσεις- θα υπάρξει και λίστα επιλαχόντων οι οποίοι θα χρηματοδοτηθούν σε περίπτωση που αρχικοί δικαιούχοι δεν κάνουν χρήση της επιταγής ή σε περίπτωση που αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος.

Το Εξοικονομώ 2023

Στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023» που βρίσκεται ήδη στο αέρα μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 10.000 αιτήσεις ενώ η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο πρόγραμμα, στόχος είναι η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%. Εχει προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία διατίθενται 60 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά, με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Οι παρεμβάσεις που επιδοτούνται είναι η αντικατάσταση κουφωμάτων, η τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης/ψύξης, σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς και λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, Έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης). Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 40 έως 75 %, ανάλογα με το εισόδημα του ενδιαφερόμενου.

Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα και δεν μπορούν να κάνουν αίτηση οι δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους».

Στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους

Στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους του οποίου η πλατφόρμα θα παραμείνει επίσης ανοιχτή έως τις 15 Σεπτεμβρίου έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής 6.000 αιτήσεις. Αφορά νέους από 18 έως 39 ετών, να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο υποενότητες:
Το «Εξοικονομώ», με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, με επιλέξιμο προϋπολογισμό ανά αίτηση τα 22.500 ευρώ και το «Ανακαινίζω», με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ και επιλέξιμο προϋπολογισμό ανά αίτηση τα 10.000 ευρώ. Στο «Εξοικονομώ» τα 40 εκατ. ευρώ διατίθενται αποκλειστικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, και αφορά σε παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης - ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smarthome. Το πρόγραμμα καλύπτει από 45% έως 90% του ποσού των επιλέξιμων ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο.

Το «Ανακαινίζω» περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως ανακαίνιση χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων. Το πρόγραμμα καλύπτει έως και το 30% του ποσού των επιλέξιμων παρεμβάσεων ανακαίνισης (δηλαδή έως 3.000 ευρώ) ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.
Στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», που λήγει στις 30 Ιουνίου έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής 15.000 αιτήσεις. Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός. Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος είναι 238 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Επιχειρώ

Το επόμενο διάστημα τέλος, αναμένεται να βγει στον αέρα το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Επιχειρώ από το οποίο θα ωφεληθούν πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις λαμβάνοντας επιχορήγηση έως και 50% για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών και τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ στον κλάδο του Τουρισμού.