Ειδικό Webinar ΙΕΝΕ για την Παρουσίαση της Μελέτης «Ενέργεια και Απασχόληση»

Ειδικό Webinar ΙΕΝΕ για την Παρουσίαση της Μελέτης «Ενέργεια και Απασχόληση»
Παρασκευή, 23/06/2023 - 09:49

Την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023, από τις 3 έως τις 5 το απόγευμα

Πριν από λίγες ημέρες το ΙΕΝΕ ολοκλήρωσε μία σημαντική Μελέτη, που ξεκίνησε να εκπονεί στις αρχές του 2022, με αντικείμενο την «Ενέργεια & Απασχόληση στην Ελλάδα». Τα πορίσματα της ανωτέρω μελέτης θα παρουσιαστούν σε ειδικό webinar την Πέμπτη, 29 Ιουνίου και ώρα 15:00-17:00.

Η νέα αυτή μελέτη του ΙΕΝΕ έχει στόχο την αποτύπωση της απασχόλησης στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα (παραγωγή, μεταφορά και διαχείριση ενέργειας) στη χώρα μας, με έτος αναφοράς το 2021, καθώς και στην ανάδειξη του νέου προφίλ των εργαζομένων, ενώ, παράλληλα, εντοπίζει τις προοπτικές για την περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης με χρονικό ορίζοντα το 2025 και το 2030.

Με τη νέα αυτή μελέτη του, το ΙΕΝΕ έρχεται να επικαιροποιήσει την ομώνυμη μελέτη του 2013, κάτι που κρίθηκε αναγκαίο εξαιτίας της τάσης μετασχηματισμού και γενικότερα της δυναμικής και κινητικότητας που επιδεικνύει ο τομέας της ενέργειας. Οι εξελίξεις αυτές έχουν άμεσο αντίκτυπο στην απασχόληση, με σημαντικές διαφοροποιήσεις αναφορικά με τον αριθμό και την ποιότητα των θέσεων εργασίας στον εγχώριο ενεργειακό τομέα. Μεταξύ άλλων, οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν καταγραφεί στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα και πρόκειται να επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια, αφορούν κυρίως την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, την ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ, ως αποτέλεσμα διεθνών και ευρωπαϊκών στόχων με επιπτώσεις, όπως η εφαρμογή του προγράμματος απολιγνιτοποίησης, η λειτουργία νέων επιχειρήσεων στο λιανικό τομέα της Ενέργειας, η ψηφιοποίηση του τομέα, η λειτουργία της ενιαίας χονδρεμπορικής αγοράς καθώς και η προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Η μελέτη αρχικά κάνει αναφορά στην εξέλιξη της εγχώριας οικονομίας από το 2009 έως το 2021, στη συνέχεια αναλύεται το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα σε συσχετισμό με την απασχόληση, ενώ γίνεται αναφορά στην απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναλύεται η επίδραση της εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2 στην απασχόληση. Ακολούθως, παρουσιάζονται οι κλάδοι που προσελκύουν επενδύσεις καθώς και οι σημαντικότερες επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και που προγραμματίζονται, στο χώρο της Ενέργειας, μέχρι το 2030. Κατόπιν, γίνεται μία κλαδική απεικόνιση των αποτελεσμάτων και επιχειρείται η χαρτογράφηση της απασχόλησης στον ενεργειακό κλάδο.

Αφού προχωρά στην λεπτομερή χαρτογράφηση του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στον ενεργειακό τομέα, η μελέτη του ΙΕΝΕ διατυπώνει προτάσεις για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους της Ενέργειας, καθώς και σχετικά με το ρόλο που μπορούν να έχουν η Καινοτομία και η Έρευνας στην προώθηση της απασχόλησης στον ενεργειακό τομέα. Η μελέτη αναδεικνύει, επίσης, το νέο εξελισσόμενο προφίλ του εργαζόμενου και γίνονται εκτιμήσεις για την απασχόληση στο νέο ενεργειακό περιβάλλον.

Τέλος, η ανωτέρω μελέτη πραγματοποιήθηκε χάρη στην οικονομική υποστήριξη των εταιρειών ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Όμιλος Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕnEx Group), και KG Law Firm και τις οποίες το ΙΕΝΕ ευχαριστεί θερμά για την πολύτιμη στήριξή τους. Επίσης, θερμές ευχαριστίες απευθύνονται προς την εταιρεία ICAP-CRIF για την δωρεάν παροχή σημαντικών πληροφοριών.

Τελευταία τροποποίηση στις 28/06/2023 - 14:27