Εξοικονομώ: Οι ημερομηνίες για αιτήσεις στα νέα προγράμματα

Εξοικονομώ: Οι ημερομηνίες για αιτήσεις στα νέα προγράμματα
Παρασκευή, 12/05/2023 - 06:22

Πότε ανοίγουν τα προγράμματα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω», το Produce e-green». «Εξοικονομώ 2023» και το «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις».

Με τρία νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας θα βγει ο Μάιος ενώ ακολουθεί άλλο ένα, καθώς ολοκληρώνονται οι διαδικασίες που απαιτούνται για να ξεκινήσουν οι δράσεις. Πρόκειται για τα προγράμματα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω», το Produce e-green». «Εξοικονομώ 2023» και το «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις».

Η προαναγγελία και το χρονοδιάγραμμα της έναρξης των προγραμμάτων έγινε δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Ακη Σκέρτσο κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε τα τρία προγράμματα θα εκκινήσουν εντός του μήνα και τα άλλα δύο τον Ιούνιο.

Ειδικότερα τα προγράμματα που κάνουν πρεμιέρα τον Μάιο είναι:

1.«Εξοικονομώ- Ανακαινίζω»: Στις 18 Μάιου ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους 18-39 ετών εντάσσεται στο φιλόδοξο σχέδιο «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ» για να φτιάξουν το σπίτι τους «καινούργιο» είτε αυτό στο οποίο διαμένουν είτε ένα κενό σπίτι που στη συνέχεια θα το νοικιάσουν σε άλλους. Η επιδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση του ακινήτου φτάνει τις 30.000 ευρώ. Αναμένεται να ενταχθούν 20.000 νέοι προκειμένου να χρηματοδοτήσουν παρεμβάσεις αναβάθμισης της κατοικίας τους αλλά και δαπάνες αγοράς οικιακών συσκευών. Περιλαμβάνονται επιδοτήσεις έως 75% για ενεργειακη αναβάθμιση και οριζόντια επιχορήγηση 30% για ανακαίνιση κατοικιών. Επιπλέον προβλέπεται bonus αποκέντρωσης 15% στην περίπτωση που οι κατοικίες βρίσκονται σε δημοτικές ενότητες με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.

2.«Produce e-green»: Σήμερα αναμένεται να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η απόφαση για το πρόγραμμα με τη σχετική πλατφόρμα να ανοίγει στις 30 Μάιου.
Με το πρόγραμμα δίνονται επενδυτικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην πράσινη βιομηχανία (σε παραγωγικές μονάδες) με αιχμή την αλυσίδα προϊόντων της ηλεκτροκίνησης και των ΑΠΕ. Όσοι συμμετάσχουν θα μπορούν να επιδοτηθούν για το σύνολο της επένδυσης τους προκειμένου να παράγουν ηλεκτρικά οχήματα, φορτιστές, μπαταρίες, να ανακυκλώνουν μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, να παράγουν φωτοβολταϊκά panels ή μέρη ανεμογεννήτριας. Επιπλέον εεπιδοτούνται επιχειρήσεις που θα παράγουν προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας όπως αντλίες θερμότητας, ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ.

3. «Εξοικονομώ 2023»: Πρεμιέρα στις 30 Μαίου θα κάνει και το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ. Απευθύνεται σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και οι επιδοτήσεις θα κυμαίνονται από 40% έως 75% ανάλογα με την κατηγορία του δικαιούχου. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφεται στις επόμενες ημέρες.

4. «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις»: Εντός του Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα που περιμένει η αγορά και οι ΜμΕ για να προχωρήσουν σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ απευθύνεται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν και την πλειονότητα στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Θα μπορούν να εντάσσονται επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και εξοπλισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τους κλάδους του Τουρισμού, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών.