Αλλάζω θερμοσίφωνα για λίγους - Οι δικαιούχοι που θα πάρουν επιδότηση

Αλλάζω θερμοσίφωνα για λίγους - Οι δικαιούχοι που θα πάρουν επιδότηση
Κυριακή, 23/04/2023 - 07:15

Ξεκινά μέσα στις επόμενες μέρες το πρόγραμμα επιδότησης για εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων προς αντικατάσταση των ηλεκτρικών «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα».

Βασική προϋπόθεση του προγράμματος είναι η ανακύκλωση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, κάτι το οποίο θα αναλάβει να κάνει ο πωλητής, δηλαδή το κατάστημα από όπου ο δικαιούχος του προγράμματος θα αγοράσει τον ηλιακό θερμοσίφωνα, ενώ η επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα θα γίνεται από «επιλεκτικούς τύπους» που έχουν συγκεκριμένο πρότυπο πιστοποίησης.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι περί τα 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά διαθέτουν μόνο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα. Η χρήση του είναι ενεργοβόρα, καθώς καταναλώνει περί το 20% με 30% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας και αποτελεί τον κυριότερο λόγο επιβάρυνσης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Ωστόσο, μόνο 150.000 έως 200.000 θα λάβουν το εκπτωτικό voucher για την αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα με επιδότηση.

Σημαντικά ζητήματα υπάρχουν για όσους διαμένουν σε πολυκατοικίες.

Εάν υπάρχει κοινόχρηστη ταράτσα είναι δικαίωμα του ιδιοκτήτη να τοποθετήσει ηλιακό θερμοσίφωνα, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί συνέλευση της πολυκατοικίας. Ένας άλλος προβληματισμός που υπάρχει, όμως, είναι εάν υπάρχει ο διαθέσιμος χώρος.

Από τη διαδικασία «κόβονται» όσοι έκαναν φορολογικές δηλώσεις το 2021 ως κάτοικοι εξωτερικού, όσοι έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας (ΕΙΣμ) το οποίο υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ και όσοι έχουν μπει σε πρόγραμμα τύπου «Εξοικονομώ» για να λάβουν ενίσχυση αγοράς ηλιακού θερμοσίφωνα. Το ακίνητο όπου θα τοποθετηθεί ο θερμοσίφωνας θα πρέπει να είναι πρώτη ή δεύτερη κατοικία και να διαθέτει ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Τονίζεται ότι επιλέξιμοι προς αντικατάσταση είναι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες χωρητικότητας άνω ή ίσοι των 40 λίτρων.

Για κάθε νέο ηλιακό θερμοσίφωνα που επιχορηγείται, ο παλαιός θα πρέπει να ανακυκλωθεί μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων και συναφούς εξοπλισμού σε φορέα ανακύκλωσης.

Στο gov.gr με ΑΦΜ η αίτηση

Για να κάνετε την αίτησή σας στο allazothermosifona.gov.gr θα πρέπει να διαθέτετε:

Κωδικούς Taxisnet.

ΑΦΜ.

Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) για το φορολογικό έτος 2021.

Σε ό,τι αφορά τις εισοδηματικές κατηγορίες, για τον υπολογισμό των εισοδηματικών κατηγοριών λαμβάνεται υπόψη το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, που ορίζεται για την επιδότηση ως εξής:

Κάτω από 5.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα είναι 60%.

5.000 έως κάτω από 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στη δεύτερη εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα ανέλθει σε 55%.

10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στην τρίτη εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα διαμορφωθεί σε 50%.