Τα νέα «εξοικονομώ» προ των πυλών

Τα νέα «εξοικονομώ» προ των πυλών
Τετάρτη, 12/04/2023 - 11:30

Νέα προγράμματα Εξοικονομώ βρίσκονται προ των πυλών για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ όπως είναι ήδη γνωστό το «Εξοικονομώ 2023» για τα νοικοκυριά αναμένεται να ακολουθήσει τα βήματα του προηγούμενου προγράμματος.

Νέα προγράμματα Εξοικονομώ βρίσκονται προ των πυλών για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ όπως είναι ήδη γνωστό το «Εξοικονομώ 2023» για τα νοικοκυριά αναμένεται να ακολουθήσει τα βήματα του προηγούμενου προγράμματος, το οποίο συγκεντρώνει ενδιαφέρον,σε σχέση με το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» που είχε προηγηθεί.

Ο οδηγός για το νέο «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις είναι σχεδόν έτοιμος και αναμένεται να βγει σύντομα ενώ το νέο «Εξοικονομώ» προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ θα μπορούσε να αρχίσει να τρέχει μέχρι τις εκλογές.

Στο νέο πρόγραμμα για τα νοικοκυριά, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, κριτήριο υπαγωγής στη δράση θα είναι, σύμφωνα με όσα έχουν προαναγγελθεί, οι βαθμοημέρες (ακραίες καιρικές συνθήκες ανά περιοχή), ενώ στόχος είναι να ενισχυθούν τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και οι παλαιότερες κατοικίες. Όπως και στον προηγούμενο κύκλο (για τον οποίο τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διανεμηθούν προκαταβολές),αναμένεται να διατηρηθεί ο στόχος για εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% για κάθε κατοικία και για την άνοδο τριών ενεργειακών κλάσεων μετά τις παρεμβάσεις του προγράμματος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, το επιμελητήριο ετοιμάζεται να βγάλει στον αέρα, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ένα μεγάλο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τουριστικές επιχειρήσεις, ύψους 300 εκατ. ευρώ, καθώς και το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «ενδεχομένως να βγει και το νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», με προϋπολογισμό γύρω στα 300 εκατ. ευρώ, πριν από τις εκλογές. Ο κ. Στασινός είπε πως το εν εξελίξει «Εξοικονομώ» πάει «πολύ καλά», με περίπου 80.000 ηλεκτρονικές ταυτότητες για αντίστοιχες κατοικίες, και μέσα στον Απρίλιο «θα έχει ξεπεράσει σε απορρόφηση το προηγούμενο πρόγραμμα («Εξοικονομώ – Αυτονομώ» του 2021, που δεν πήγε και πολύ καλά. Στο τελευταίο υπάρχουν πολλά προβλήματα, που ο κ. Στασινός απέδωσε στο γεγονός πως τη διαχείρισή του είχε αναλάβει η Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι εκτός των επιδοτούμενων προγραμμάτων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σειρά παίρνει και το «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» για νέους με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αρχίσει επίσης να τρέχει στο επόμενο διάστημα. Προβλέπει επιδοτήσεις μέχρι 90% για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και 30% για εργασίες ανακαίνισης. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά πρόσωπα 18 έως 39 ετών, δηλαδή άτομα που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005 με εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία (μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία).

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα τρέξουν, σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και άλλα δύο επιδοτούμενα προγράμματα τα οποία δεν εντάσσονται αμιγώς στον κύκλο των «Εξοικονομώ», το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», ύψους 100 εκατ. ευρώ, από το οποίο θα επωφεληθούν 120.000 νοικοκυριά και πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», ύψους 200 εκατ. ευρώ, με επιδοτήσεις, έως 75% για νοικοκυριά και 60% για αγρότες.

Με όλες αυτές τις παρεμβάσεις ο προϋπολογισμός επιδότησης των προγραμμάτων ανέρχεται στα 1,2 δισ ευρώ και όπως επεσήμανε ο κ. Σκρέκας, αυτά τα χρήματα, θα κινητοποιήσουν επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ.