Πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο μετά την επιδότηση

Πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο μετά την επιδότηση
Παρασκευή, 23/09/2022 - 06:36

Μετά τις επιδοτήσεις για την ενέργεια που ανακοινώθηκαν για τον Οκτώβριο οι παραινέσεις της κυβέρνησης στους καταναλωτές που έχουν φυσικό αέριο να στραφούν στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι εντελώς άνευ ουσίας.

Η αλλαγή από καυστήρα φυσικού αερίου σε πετρέλαιο θέρμανσης για τις ελάχιστες περιπτώσεις που είναι εφικτή χωρίς υπερβολικό κόστος, δηλαδή για τις πολυκατοικίες που έχουν διατηρήσει όλη την υποδομή του πετρελαίου και απαιτείται μόνο η εγκατάσταση ενός καυστήρα, μετά τις επιδοτήσεις από τη ΔΕΠΑ είναι ασύμφορη.

Σύμφωνα με την αγορά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα είναι ακόμη και η ενεργοποίηση ενός παλαιού καυστήρα και συστήματος αποθήκευσης, στην περίπτωση που υπάρχει, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για επανεγκατάσταση συστήματος θέρμανσης με πετρέλαιο.

Με δεδομένες τις επιδοτήσεις για τον Οκτώβριο οι τιμές για τα νοικοκυριά κυμαίνονται, ανάλογα με την εταιρεία και το συμβόλαιο από 8 έως 12 λεπτά ανά θερμική κιλοβατώρα eνώ σε κάποιες περιπτώσεις όπου υπάρχουν ατομικοί καυστήρες και νέας τεχνολογίας η τιμή της θερμικής κιλοβατώρας μπορεί να είναι και ελάχιστα χαμηλότερα.

Η σύγκριση των τιμών

Η επιδότηση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι ύψους 90 € ανά MWh, για τον μήνα Οκτώβριο. Σύμφωνα με την εταιρεία «συνεχίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει σε συνεργασία με την Κυβέρνηση για τη μέγιστη στήριξη των 700.000 οικιακών καταναλωτών φυσικού αερίου απέναντι στο διεθνές ράλι τιμών στην ενέργεια.

Η επιδότηση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας αφορά στο σύνολο της κατανάλωσης και θα καλύπτει το 50% της αύξησης στην τιμή του φυσικού αερίου για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Καθ΄ όλη αυτή την περίοδο της πρωτοφανούς αύξησης στις διεθνείς τιμές ενέργειας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει προχωρήσει σε σημαντικές εκπτώσεις απορροφώντας μεγάλο τμήμα των ανατιμήσεων, για όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου στη χώρα και όχι μόνο για τους άμεσους πελάτες της, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους. Το προηγούμενο κρίσιμο διάστημα, οι εκπτώσεις που έχει προσφέρει σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει τα 140 εκατ. €.»

Συγκρίνοντας τις τιμές για μια μέση μηνιαία κατανάλωση προκύπτουν τα εξής:

-Πετρέλαιο κίνησης περίπου στα 1,4 ευρώ το λίτρο με την επιδότηση των 0,25 λεπτών και αν το αναγάγουμε σε κιλοβατώρα διαμορφώνεται στα 0,13 ευρώ. Μια μέση κατανάλωση 3.000 κιλοβατωρών τον μήνα θα απαιτήσει 390 ευρώ

-Φυσικό αέριο με την επιδότηση διαμορφώνεται στα 0,12 ευρώ/κιλοβατώρα από 0,070 ευρώ πέρυσι. Το αντίστοιχο κόστος για 3.000 κιλοβατώρες τον μήνα στην περίπτωση του φυσικού αερίου κυμαίνεται στα 360 ευρώ.

Προϋπόθεση να μην ξεφύγουν οι τιμές φυσικού αερίου

Σε κάθε περίπτωση προϋπόθεση για να μη γίνει απαγορευτική η χρήση φυσικού αερίου από τα νοικοκυριά τον φετινό χειμώνα και να αντέξει η κυβέρνηση να επιδοτεί είναι να μην «ξεφύγουν» οι τιμές στον Ολλανδικό δείκτη TTF με καταγραφές άνω των 250 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν γίνει, εάν η τιμή του φυσικού αερίου φθάνει έως και τα 200 ευρώ/MWh, τότε το ποσό που πρέπει να καταβάλλει ο προϋπολογισμός ανά μήνα για τη συνέχιση των επιδοτήσεων είναι της τάξης των 80-100 εκατ. ευρώ. Ποσό που σε δωδεκάμηνη βάση οδηγεί σε πληρωμές από τον προϋπολογισμό της τάξης του 1-1,5 δις ευρώ, οι οποίες θεωρούνται διαχειρίσιμες.

Στην περίπτωση που η τιμή του φυσικού αερίου πέσει κάτω από τα 100 ευρώ /MWh τότε τα χρήματα για τις επιδοτήσεις εξασφαλίζονται στο σύνολο τους από τον μηχανισμό ενώ το πρόβλημα για την κυβέρνηση ξεκινάει από τιμή φυσικού αερίου πάνω από τα 200 ευρώ/MWh .

Τελευταία τροποποίηση στις 23/09/2022 - 06:57