Ηλιακοί θερμοσίφωνες με επιδότηση: Το παράδειγμα της Κύπρου

Ηλιακοί θερμοσίφωνες με επιδότηση: Το παράδειγμα της Κύπρου
Τετάρτη, 21/09/2022 - 12:53

Ηλιακοί θερμοσίφωνες με επιδότηση είναι το επόμενο σχέδιο της κυβέρνησης. Τι επιδότηση έδινε το πρόγραμμα που έτρεξε στην Κύπρο και ολοκληρώθηκε το 2022.

Ηλιακοί θερμοσίφωνες με επιδότηση είναι το νέο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Κατά πληροφορίες πρόκειται για πρόγραμμα αντίστοιχο του «Εξοικονομώ», το οποίο όμως θα αφορά την επιδότηση ηλιακών θερμοσιφώνων.

Το σενάριο φαίνεται πως είναι η επιδότηση αντικατάστασης παλαιών θερμοσιφώνων με ηλιακούς, δεδομένου ότι το μέσο κόστος αγοράς τους κυμαίνεται στα 600 – 1.000 ευρώ, ενώ ετήσια μια 4μελής οικογένεια θα εξοικονομήσει το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει.

Ένα ανάλογο πρόγραμμα για ηλιακούς θερμοσίφωνες έτρεξε η Κύπρος τον Μάιο και το καλοκαίρι. Η χρηματοδότηση δόθηκε για 1.800 ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Το πρόγραμμα στην Κύπρο ήταν ύψους 600.000 ευρώ, ωστόσο προφανώς στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερο.

Το Σχέδιο, το οποίο εφαρμόστηκε στην Κύπρο από το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ και χρηματοδοτήθηκε από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος_Το Αύριο», εμπίπτει στη στρατηγική για ταχεία μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Δικαιούχοι του σχεδίου ήταν αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα και οι ενισχύσεις αφορούν επενδύσεις σε υφιστάμενες κατοικίες στις οποίες η αίτηση για έκδοση άδειας οικοδομής ή πολεοδομικής άδειας είχε κατατεθεί πριν τις 21.12.2007.

Ηλιακοί θερμοσίφωνες με επιδότηση

Επιδοτήσεις δόθηκαν μόνο για ολοκληρωμένα ηλιακά συστήματα (κύλινδρος και ηλιακά πλαίσια), των οποίων η εγκατάσταση γίνεται από πιστοποιημένους εγκαταστάτες.

Επιπρόσθετα, έχει αυξηθεί κατά 35% ο συνολικός προϋπολογισμός του Σχεδίου με παράλληλη σημαντική αύξηση του ποσού.

Συγκεκριμένα, το ύψος της επιδότησης στην Κύπρο για το 2022 ήταν στα €450 ανά κατοικία/σύστημα (από €350 ευρώ που ήταν πέρσι - αύξηση 28,5%), ενώ για οικίες που εμπίπτουν στις ορεινές περιοχές το ποσό έφτανε τα €900 (από τα €700 που ήταν πέρσι – αύξηση 28,5%).

Επιλέξιμες ήταν μόνο εγκαταστάσεις ηλιακών συστημάτων οι οποίες πραγματοποιούνται από πιστοποιημένους εγκαταστάτες εγγεγραμμένους στο Μητρώο Εγκαταστατών Μικρής Κλίμακας Συστημάτων ΑΠΕ - Κατηγορία Δ: Εγκαταστάτες Ηλιακών Θερμικών Συστημάτων.

Σημειώνεται ότι τα ηλιακά συστήματα παραγωγής ζεστού νερού μπορούν να παρέχουν το 70% της ετήσιας ανάγκης σε ζεστό νερό για μία κατοικία, χωρίς κανένα λειτουργικό κόστος και με ελάχιστη συντήρηση, συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού.

Τελευταία τροποποίηση στις 17/02/2023 - 14:06