«Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή»: Ένας στους τρεις δικαιούχους έχει κάνει χρήση του voucher

«Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή»: Ένας στους τρεις δικαιούχους έχει κάνει χρήση του voucher
Πέμπτη, 01/09/2022 - 06:17

Στις 16 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για αγορές με Voucher στο «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή».

Ενας στους τρεις δικαιούχους έχει κάνει μέχρι στιγμής χρήση του voucher για αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών μέσω του προγράμματος «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή».

Δεκεπέντε ημέρες πριν λήξει η προθεσμία για την εξαργύρωση των επιταγών η κίνηση είναι ακόμη υποτονική με τα δύο τρίτα των δικαιούχων να μην έχουν προχωρήσει σε αγορά των νέων μη ηλεκτροβόρων συσκευών. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, που περιμένουν το αγοραστικό ενδιαφέρον να ενταθεί στο επόμενο δεκαπενθήμερο, η υποτονική κίνηση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η διανομή των voucher στους οριστικούς δικαιούχους συνέπεσε με τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ενώ εκτιμούν ότι η κίνηση θα αυξηθεί στις επόμενες ημέρες, με δεδομένο ότι το ενδιαφέρον είναι έντονο, ωστόσο εκφράζουν φόβους ότι ιδιαίτερα για τα κλιματιστικά, όπου κατευθύνεται το μεγαλύτερο μέρος από τις επιδοτήσεις (έχουν εκδοθεί 108.365 voucher), χάνεται η εποχικότητα και κάποιοι από τους καταναλωτές έχοντας μπροστά τους την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αλλά και τον δύσκολο χειμώνα, θα κάνουν πίσω.

Η προθεσμία για τη χρήση των επιταγών επιδότησης αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών λήγει στις 16 Σεπτεμβρίου αλλά είναι πολύ πιθανή η παράταση της ημερομηνίας. Το ενδεχόμενο αυτό είχε αφήσει ανοιχτό και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία του προγράμματος μέχρι χθες το μεσημέρι η εικόνα ως προς την εξαργύρωση των επιταγών έχει ως εξής:

Για τα κλιματιστικά έχουν εκδοθεί 108.365 επιταγές, είναι διαθέσιμες προς χρήση 75.420 και έχουν δεσμευτεί ή εξαργυρωθεί 32.945.

Αναφορικά με την αντικατάσταση ψυγείων έχουν εκδοθεί 90.228 voucher. Από τα αυτά διαθέσιμα προς χρήση είναι τα 51.166 και έχουν δεσμευτεί ή εξαργυρωθεί από τους εμπόρους 39.062.

Το ενδιαφέρον για την αντικατάσταση καταψυκτών είναι μικρότερο. Εχουν εκδοθεί μόλις 27.063 επιταγές και έχουν εξαργυρωθεί ή δεσμευτεί από τους εμπόρους 7.720.

Η υποχρέωση για να προχωρήσει η διαδικασία και να γίνει η εξαργύρωση του voucher είναι να παραδοθούν από τους καταναλωτές στους εμπόρους οι συσκευές που αντικαθίστανται.

Η προθεσμία παράδοσης με βάση το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2022.

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία μέχρι και χθες έχουν παραδοθεί από τους καταναλωτές στους εμπόρους 7.374 κλιματιστικά , 5.386 ψυγεία και 7.720 καταψύκτες. Οι έμποροι έχουν παραδώσει στους φορείς ανακύκλωσης 1.563 κλιματιστικά, 2.559 ψυγεία και 400 καταψύκτες.