Power Pass: Η νέα πληρωμή - Μένουν εκτός 450.000 νοικοκυριά

Power Pass: Η νέα πληρωμή - Μένουν εκτός 450.000 νοικοκυριά
Τρίτη, 19/07/2022 - 07:32

Τις 450.000 έφτασαν οι «κομμένοι» από το Power Pass μετά τον έλεγχο των περίπου 600.000 αιτήσεων που δεν μπήκαν στην πληρβμή την προηγούμενη εβδομάδα.

Το «μπλόκο» σε αυτους τους καταναλωτές μπήκε καθώς ο ελεγχος έδειξε ότι οι συγκεκριμένες αιτήσεις δεν ικανοποιούσαν τα κριτήρια που υπήρχαν για την καταβολή της επιστροφής.

Εκτιμάται ότι οι συγκεκριμένοι είναι εξαιρετικά πιθανό να βρεθούν εκτός και του Power Pass 2.

Ο νεος γυρος πληρωμών στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων για όσους δεν κόπηκαν στον επανέλεγχο θα ξεκινήσει από την Πέμπτη. Πρόκειται για 50.000 περίπου αιτήσεις. Εν τω μεταξύ σήμερα Τρίτη αναμένεται να ολοκληρωθούν οι πληρωμής των περίπου 1,9 εκατομμυρίων δικαιούχων που είχαν εγκριθεί στην πρώτη φάση.

Σημειώνεται ότι από το πρώτο γύρο των πληρωμών αποκλείσθηκαν 422.181 αιτήσεις λόγω μη εκπλήρωσης των όρων και των προϋποθέσεων του νόμου όπως για παράδειγμα υψηλότερο καθαρό οικογενειακό εισόδημα, παρατυπίες με το κοινό ρολό ηλεκτροδότησης, συνολική επιβάρυνση κάτω από 30 ευρώ, άγνωστα στις αρμόδιες υπηρεσίες στοιχεία για κύρια κατοικία, μεταβολές στη διεύθυνση χωρίς πιστοποίηση από την ΑΑΔΕ κ.α.

Έρχεται το Power Pass 2

Στο μεταξύ έξτρα ενίσχυση για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν εκδοθεί τον Ιούνιο θα λάβουν τα νοικοκυριά χωρίς να χρειασθεί να υποβάλλουν νέα αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καθώς τα στοιχεία θα ληφθούν από τους παρόχους. Οι λογαριασμοί θα συσχετιστούν με τις δηλώσεις κύριας κατοικίας και φοιτητικής κατοικίας που έχουν ήδη δηλώσει οι δικαιούχοι για τον μήνα Μάιο στην πλατφόρμα.

Η αποζημίωση θα χορηγηθεί με κριτήριο τον χρόνο έκδοσης του λογαριασμού και όχι την περίοδο κατανάλωσης και ο υπολογισμός της έξτρα επιδότησης δεν θα γίνει με βάση την επιβάρυνση του Ιουνίου δηλαδή αν κάποιος μετά την κρατική επιδότηση και τις εκπτώσεις των παρόχων επιβαρύνθηκε στο λογαριασμό του Ιουνίου κατά 100 ευρώ δεν σημαίνει ότι θα λάβει 60 ευρώ (100Χ60%).

Ο προσδιορισμός της μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης θα γίνει αφού επανυπολογιστεί εκ νέου η επιβάρυνση για όλη την περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου έως τις 30 Ιουνίου και αφού αφαιρεθούν τα ποσά της κρατικής επιδότησης και των εκπτώσεων από τους παρόχους και στη συνέχεια και τα ποσά που έλαβε ο δικαιούχους από το power pass.

Νέο Power Pass και fuel pass

Δημοσιονομικό χώρο για Fuel Pass και Power Pass δημιουργούν τα επιπλέον έσοδα στον προϋπολογισμό.

Τα μέτρα επιδοματικού χαρακτήρα αναμένεται να συνεχιστούν και μετά τον Σεπτέμβριο.