Fuel Pass 2: Η αίτηση έρχεται με νέα ποσά έως 60 ευρώ για 3 μήνες

Fuel Pass 2: Η αίτηση έρχεται με νέα ποσά έως 60 ευρώ για 3 μήνες
Τετάρτη, 15/06/2022 - 13:56

Το fuel pass 2 ετοιμάζεται και η αίτηση θα ανοίξει το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς οι τιμές των καυσίμων έχουν ξεφύγει.

Σε επίπεδα-ρεκόρ έχει φτάσει η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης κάνοντας αποτρεπτική κάθε μετακίνηση. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στις 13 Ιουνίου η πανελλαδική μέση τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων ανερχόταν σε 2,408 ευρώ ανά λίτρο. Η τιμή του πετρελαίου κίνησης είχε σπάσει το φράγμα των 2 ευρώ και βρισκόταν στα 2,035 ευρώ ανά λίτρο.

Μάλιστα οι τιμές αναμένεται να ανέβουν και το fuel pass 2 ετοιμάζεται για αιτήσεις, αν και επί της ουσίας δεν μπορεί να καλύψει τις αυξήσεις.

Την περασμένη Παρασκευή έκλεισε η εφαρμογή μέσω της οποίας οι δικαιούχοι μπορούσαν να λάβουν την επιδότηση καυσίμων για το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου.

Ο πρώτος γύρος του fuel pass έδειξε ότι αρκετοί μπήκαν στη διαδικασία να το λάβουν, αν και ήταν 13 ευρώ το μήνα.

Τώρα με το fuel pass 2 το επίδομα αναμένεται να αυξηθεί στα 50 ευρώ το τρίμηνο. Ακόμη όμως δεν είαι επίσημο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στην ΕΡΤ υποστήριξε σχετικά ότι θα υπάρξει παρέμβαση και στη βενζίνη «και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο. Δεν θέλω να προκαταλάβω τον τρόπο με τον οποίο θα παρέμβουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση, τόνισε ότι «ο τρόπος με τον οποίο έχουμε παρέμβει μέχρι σήμερα σας δίνει ένα περίγραμμα του πώς ενδεχομένως θα παρέμβουμε από δω και στο εξής, ίσως και με πιο ενισχυμένο τρόπο. Θέλουμε να κάνουμε μια παρέμβαση για τους επόμενους μήνες».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι το αντέχουμε δημοσιονομικά και θα πρέπει να υπάρξει μια ανακούφιση των πολιτών ειδικά εν όψει των καλοκαιρινών διακοπών. «Για να υπάρχει μια ανάσα ως προς τις μετακινήσεις των καλοκαιρινών διακοπών για τα έξοδα των καυσίμων», είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε πως η παρέμβαση θα αφορά τους επόμενους μήνες.

Με το νέο Fuel Pass 2 θα υπάρξει αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων στα 45.000 ευρώ, από 30.000 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η αύξηση του ποσού της επιδότησης στα 40-60 ευρώ το τρίμηνο από 30 έως 50 ευρώ. Επίσης αναμένεται να συνεχιστεί η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης και μετά τον Ιούνιο, η οποία ανέρχεται σε 12 λεπτά το λίτρο (με τον ΦΠΑ στα 15 λεπτά), ενώ είναι πιθανό να αυξηθεί το χορηγούμενο ποσό.

Παράλληλα, μεθαύριο Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα Power Pass για την υποβολή αιτήσεων επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν επιστροφές ποσών έως 600 ευρώ. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τα τέλη Ιουνίου. Η οικονομική ενίσχυση θα παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2020, έως τις 45.000 ευρώ. Αν ο υπόχρεος υποβάλλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, θα λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά φόρων, φορολογικού έτους 2021.