Gazprom: Χαμηλότερα από τη θυγατρική της η κεφαλαιοποίηση

Gazprom: Χαμηλότερα από τη θυγατρική της η κεφαλαιοποίηση
Unsplash
Παρασκευή, 10/11/2023 - 18:38

Κάτω από την κεφαλαιοποίηση της θυγατρικής Gazprom Neft, είναι η κεφαλαιοποίηση της Gazprom.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, η κεφαλαιοποίηση της Gazprom ανέρχεται στα 3,992 τρισ. ρούβλια (43,38 δισ. δολάρια), ενώ η κεφαλαιοποίηση της Gazprom Neft έχει αυξηθεί στα 3,998 τρισ. ρούβλια.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό σημάδι των αντιξοοτήτων για την Gazprom, η οποία κάποτε στόχευε σε κεφαλαιοποίηση 1 τρισ. δολαρίων, αλλά τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την κατακόρυφη πτώση των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Gazprom αγόρασε την Gazprom Neft, η οποία τότε ονομαζόταν Sibneft για περισσότερα από 13 δισ. δολάρια από τον Ρομάν Αμπράμοβιτς το 2005.

Το 2007, η Gazprom ήταν η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως με κεφαλαιοποίηση άνω των 330 δισ. δολαρίων. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Gazprom και στη συνέχεια έγινε πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας, είχε δηλώσει τότε ότι ήθελε η Gazprom να γίνει η πιο η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στον κόσμο.

Στο μεταξύ, η Gazprom Neft ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το διοικητικό της συμβούλιο πρότεινε την καταβολή 82,94 ρουβλίων ανά μετοχή σε μέρισμα εννεαμήνου, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών.

Η χρηματιστηριακή εταιρεία BCS με έδρα τη Μόσχα ανέφερε ότι η αποτίμηση της Gazprom Neft ξεπέρασε εκείνη της Gazprom για πρώτη φορά τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2016. "Το έναυσμα για την ισχυρή αύξηση των μετοχών της Gazprom Neft ήταν η ανάκαμψη της πετρελαϊκής βιομηχανίας, το υψηλό κόστος του πετρελαίου και τα μερίσματα", ανέφερε.