Uniper: Οι κινήσεις για προμήθεια LNG μέχρι το 2040

Uniper: Οι κινήσεις για προμήθεια LNG μέχρι το 2040
Unsplash
Δευτέρα, 25/09/2023 - 18:48

Με ορίζοντα τα τέλη της δεκαετίας του 2030 κινείται η γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Uniper που προ μηνών κρατικοποιήθηκε υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης.

Συγκεκριμένα η Uniper διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ που «φθάνει μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2030», δήλωσε ο Peter Abdo, εμπορικός διευθυντής LNG, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Λονδίνο.

Πέρα απ' αυτό τον χρονικό ορίζοντα, τα σήματα είναι ασαφή. «Δεν έχουμε δει τίποτα στην αγορά που να ταιριάζει στην ευελιξία που χρειαζόμαστε για τη δεκαετία του 2040», πρόσθεσε.

Οι εταιρείες προσπαθούν να ζυγίσουν τον ρόλο θα παίξει το φυσικό αέριο στη στροφή προς μια πιο πράσινη οικονομία, εν μέσω πρόσφατων ενδείξεων ότι οι εθνικές κυβερνήσεις, ιδίως η βρετανική, επιβραδύνουν τις προσπάθειές τους εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι προβλέψεις για τη χρήση φυσικού αερίου τις επόμενες δεκαετίες ποικίλλουν αισθητά, ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα τρέξει η ενεργειακή μετάβαση. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η ζήτηση LNG θα αυξηθεί μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020, αλλά για τη συνέχεια οι προβλέψεις του διαφέρουν. Η Shell εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου θα υπερβαίνει ολοένα και περισσότερο την προσφορά κατά την τρέχουσα δεκαετία.

Η Γερμανία, πρωτοπόρος στην ενεργειακή μετάβαση, μετά την κρίση του 2022 αφήνει χώρο για τον ρόλο του φυσικού αερίου. Έχει ήδη τρεις τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG και σχεδιάζει κι άλλους.

Η πρόσφατη συμφωνία της Uniper για την προμήθεια LNG συνδέεται με τις ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς. Ο Abdo αρνήθηκε να δώσει περισσότερες