Οι αιτίες μείωσης του LNG στην Ευρώπη – Σταθερά γεμάτες οι αποθήκες φυσικού αερίου

Οι αιτίες μείωσης του LNG στην Ευρώπη – Σταθερά γεμάτες οι αποθήκες φυσικού αερίου
Δευτέρα, 07/08/2023 - 08:23

Τις προηγούμενες ημέρες οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη ευνόησαν την αύξηση της ζήτησης για ηλεκτροπαραγωγή με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών.

Αντισταθμιστικός παράγοντας για να μην έχουμε μέχρι τώρα αρκετά υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο ήταν τα υψηλά επίπεδα ευρωπαϊκών αποθεμάτων. Σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση των τιμών διαδραμάτισε η συνεισφορά των ΑΠΕ και κυρίως της αιολικής ενέργειας.

Στο τοπίο αυτό καταγράφηκε αύξηση τόσο της προμήθειας μέσω ρωσικών αγωγών και κυρίως του Turkstream και μείωση του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Σύμφωνα με αναλυτές η πτώση της προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου εξηγείται λόγω των σταθερότερων τιμών στην Ασία σε σύγκριση με την Ευρώπη. Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις το γεγονός πως η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένει σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να παγιώσει τους επόμενους μήνες την τάση αυτή. Δηλαδή να κατευθύνονται περισσότερα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία.

Σύμφωνα με τη μελέτη της HEPI τον Ιούλιο, «η τιμή τελικού χρήστη φυσικού αερίου συνέχισε τη μείωση της, κατά μέσο όρο σε ολόκληρη την Ευρώπη, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα μετά τη γενική πτωτική τάση που παρατηρήθηκε από τον Οκτώβριο του 2022. Οι περισσότερες αγορές παρουσίασαν σταθερότητα ή μειώσεις τιμών, με μόνο 3 πρωτεύουσες να παρουσιάζουν αυξήσεις. Η γενική μείωση αποδίδεται κυρίως στην επάρκεια της προσφοράς φυσικού αερίου και στη μείωση της ζήτησης λόγω της θερινής περιόδου, ενώ ο δείκτης αναφοράς TTF κυμάνθηκε γύρω στα 30 €/MWh τον Ιούλιο, παρουσιάζοντας σταθερότητα σε αυτά τα επίπεδα».

«Στο Λονδίνο, οι τιμές τελικού χρήστη φυσικού αερίου σημείωσαν μείωση 15% τον Ιούλιο. Η μείωση ήταν το αποτέλεσμα του νέου ανώτατου ορίου τιμών της Ofgem στο κόστος της ενέργειας. Το ανώτατο όριο τιμής, βάσει του οποίου ορίζονται τα προεπιλεγμένα τιμολόγια, περιορίζει τη μέγιστη επιτρεπόμενη τιμολογιακή τιμή και αναθεωρείται ανά τρίμηνο από τη Βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Για την περίοδο Ιουλίου έως Σεπτεμβρίου, η Ofgem αποφάσισε σημαντική μείωση και περιόρισε την τιμή στις £0,08 ανά kWh, συμβάλλοντας σε σημαντική πτώση στις τιμές τελικού χρήστη φυσικού αερίου οικιακής χρήσης. Στη Ρώμη, παρατηρείται μείωση της τιμής του φυσικού αερίου για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Η μείωση μπορεί να αποδοθεί στην πτώση της αγοράς χονδρικής και στην παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, που θα ισχύει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023. Ως αποτέλεσμα, τα ιταλικά νοικοκυριά παρουσίασαν μέση μείωση 5% στο τέλος του φυσικού αερίου. τιμές χρήστη».