Πτώση των τιμών παρά την αστάθεια λόγω της εγκατάστασης Hammerfest LNG

Πτώση των τιμών παρά την αστάθεια λόγω της εγκατάστασης Hammerfest LNG
Παρασκευή, 09/06/2023 - 06:50

Η νορβηγική Equinor αναγκάστηκε να διακόψει την παραγωγή στο εργοστάσιό της στο Hammerfest LNG για να διορθώσει μια διαρροή.

Παρά την βλάβη στην εγκατάσταση Hammerfest LNG της πρώτης μεγάλης κλίμακας μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που βρίσκεται στο νησί Melkøya έξω από το Hammerfest της Νορβηγίας τα συμβόλαια αναφοράς Ιουλίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο κατέγραφαν πτώση πάνω από 10%. Έτσι την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε και τα 23 ευρώ/MWh στο χρηματιστήριο.

Η νορβηγική Equinor αναγκάστηκε να διακόψει την παραγωγή στο εργοστάσιό της στο Hammerfest LNG για να διορθώσει μια διαρροή, με προγραμματισμένη επανεκκίνηση για τις 8 Ιουνίου. Ωστόσο, η νορβηγική εταιρεία ανέβαλε την επανέναρξη της παραγωγής στο εργοστάσιο κατά μία εβδομάδα έως τις 14 Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters,

Η διαρροή φυσικού αερίου στο εργοστάσιο εκτίναξε τις τιμές, και επανέφερε τις ανησυχίες στους traders. Ένας λόγος που εξηγεί την πτώση των τιμών οφείλεται στη χαμηλή ζήτηση, ενώ τα ευρωπαϊκά αποθέματα παραμένουν υψηλότερα από το κανονικό και η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει αυξηθεί. Χθες τα ευρωπαϊκά συμβόλαια φυσικού αερίου στον κόμβο TTF διαπραγματεύονταν στα 27 ευρώ ενώ οι τιμές έχουν υποχωρήσει περίπου 60% από την αρχή του τρέχοντος έτους.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τη συντήρηση στις εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου, στη Νορβηγία τα επίπεδα αποθήκευσης στην Ευρώπη ήταν ικανοποιητικά και συγκεκριμένα στο 69% συνολικά. Τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Γερμανία, ανέρχονται στο 73%.