Mytlineos: Κατασκευάζει μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με αέριο στην Πολωνία

Mytlineos: Κατασκευάζει μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με αέριο στην Πολωνία
Facebook
Πέμπτη, 08/06/2023 - 17:34

Την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με αέριο ισχύος 560 MW διαχειρίζεται η κοινοπραξία της MYTILINEOS Energy & Metals και της Siemens για την PKN ORLEN Group/Energa, στο Grudziadz της Πολωνίας.

Η υπό κατασκευή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με αέριο στο Grudziadz της Πολωνίας ισχύος 560 MW, θα είναι ένα από τα πιο προηγμένα εργοστάσια του είδους του στην Ευρώπη, και θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε ένα εκατομμύριο νοικοκυριά.

Η υποδειγματική μονάδα συνδυασμένου κύκλου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (CCGT) θα λειτουργεί αξιοποιώντας και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των εκπομπών CO2 και διασφαλίζοντας απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές.


«Ως ένας από τους top 10 εργολάβους EPC τέτοιων έργων παγκοσμίως, η MYTILINEOS Energy & Metals έχει μεγάλη εμπειρία στην εκτέλεση σύνθετων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υπό περίπλοκες συνθήκες και πληρώντας τις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές για πελάτες όπως οι RWE, OMV, DRAX (Ηνωμένο Βασίλειο), ORLEN κ.λπ. Έχουμε κατασκευάσει πάνω από 16GW θερμικών μονάδων, είτε για εμάς, είτε για πελάτες, και γνωρίζουμε καλά τις προκλήσεις αλλά και τις ανάγκες έργων με τόσο υψηλό βαθμό περιπλοκότητας», ανέφερε ο Κώστας Χωρινός, Executive Director Power Projects της MYTILINEOS Energy & Metals.

«Συνεργαζόμαστε ξανά με τον Όμιλο ORLEN και την MYTILINEOS Energy & Metals κατασκευάζοντας μια μονάδα παραγωγής ενέργειας υψηλής απόδοσης. Η επένδυση στο Grudziądz είναι ένα σημαντικό ορόσημο προς την απανθρακοποίηση του ενεργειακού τομέα στην Πολωνία, η οποία θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών CO2», ανέφερε ο Grzegorz Należyty, Αντιπρόεδρος Ανατολικής Ευρώπης και Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Energy στην Πολωνία.

Μέχρι σήμερα, το προσωπικό έχει εργαστεί με ασφάλεια σχεδόν 80.000 ανθρωποώρες χωρίς ούτε ένα ατύχημα. Οι εργασίες εκτελούνται αυτή τη στιγμή από περίπου ογδόντα άτομα, αλλά στο αποκορύφωμά τους, όταν ξεκινήσει η εγκατάσταση του βασικού εξοπλισμού του εργοστασίου, ο αριθμός θα ανέλθει σε πάνω από 600.

Συνολικά, η κατασκευή της μονάδας θα απαιτήσει την έκχυση περίπου 30.000 m3 ενισχυμένου σκυροδέματος, τη χρήση συνολικά περίπου 10.000 τόνων χάλυβα, πάνω από 500 τόνους σωλήνα και περισσότερα από 400 km καλωδίων. Μόνο η τουρμπίνα του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα ζυγίζει συνολικά περισσότερους από χίλιους τόνους.
Τον Δεκέμβριο του 2021, υπογράφηκε σύμβαση αγοράς δυναμικότητας 17 ετών με τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς, με τις πρώτες προμήθειες να προγραμματίζονται το 2026. Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στο Grudziądz συγκέντρωσε 518 MW συνολικής ισχύος, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε κερδοφορία τουλάχιστον 3,5 δισεκατομμυρίων PLN.