O ΟΠΕΚ+ δεν θα βιαστεί να δράσει μετά την πτώση της τιμής του πετρελαίου

O ΟΠΕΚ+ δεν θα βιαστεί να δράσει μετά την πτώση της τιμής του πετρελαίου
Παρασκευή, 17/03/2023 - 06:52

«Θα ήταν πρόωρο για τον ΟΠΕΚ+ να αναλάβει δράση χωρίς πρώτα να κατανοήσει ποιοι είναι οι κίνδυνοι», ανέφεραν οι αναλυτές της Energy Aspects.

Η ομάδα του ΟΠΕΚ+ δεν θα τρέξει να αντιδράσει στην πτώση της τιμής του πετρελαίου αυτή την εβδομάδα και θα περιμένει να ηρεμήσουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές μετά την τρομοκράτηση του τραπεζικού τομέα, ανέφεραν οι σύμβουλοι της Energy Aspects σε σημείωμα που μετέδωσε το Bloomberg την Πέμπτη.

«Θα ήταν πρόωρο για τον ΟΠΕΚ+ να αναλάβει δράση χωρίς πρώτα να κατανοήσει ποιοι είναι οι κίνδυνοι», ανέφεραν οι αναλυτές της Energy Aspects στο σημείωμα.

Η Fed και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να «αντιμετωπίσουν τις συνθήκες της αγοράς προτού ο ΟΠΕΚ+ προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση», σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν βουτιά αυτή την εβδομάδα και διαμορφώθηκαν την Τετάρτη στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών, αφού ο πανικός για την Credit Suisse αναστάτωσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για το τραπεζικό σύστημα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις ΗΠΑ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Νωρίς την Πέμπτη, οι τιμές του πετρελαίου σημείωναν μικρή άνοδο, με το WTI να διαπραγματεύεται κάτω από τα 70 δολάρια, στα 67 δολάρια ανά βαρέλι, και το Brent λίγο κάτω από τα 74 δολαρια, σημειώνοντας πτώση 10% σε τρεις ημέρες.

Όμως ο ΟΠΕΚ συνεχίζει να βλέπει ισχυρή ζήτηση και τα θεμελιώδη στοιχεία να μην δικαιολογούν το ξεπούλημα του πετρελαίου, σύμφωνα με την Energy Aspects.

«Το τελευταίο πράγμα που θέλει ο ΟΠΕΚ+ είναι να αναφέρει έστω και την πιθανότητα περικοπών της παραγωγής από ανησυχίες ότι η αγορά θα παρερμηνεύσει αυτά τα σχόλια ως φόβο για αδυναμία της ζήτησης», έγραψαν οι αναλυτές στο σημείωμα.

Η Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης του ΟΠΕΚ+ (JMMC), η ομάδα που συστήνει δράσεις πετρελαϊκής πολιτικής, έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση για τις 3 Απριλίου.

Στο μεταξύ δεν έχει συγκληθεί κάποια έκτακτη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+, σημειώνει η Energy Aspects.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πριν ο φόβος της Credit Suisse τρομάξει τις αγορές, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπνουλαζίζ μπιν Σαλμάν δήλωσε στην Energy Intelligence ότι η ομάδα ΟΠΕΚ+ θα διατηρήσει αμετάβλητους τους στόχους της για την παραγωγή πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, λόγω του υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας στις παγκόσμιες αγορές και με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.