Το εμπόριο πετρελαίου απομακρύνεται από την Ευρώπη

Το εμπόριο πετρελαίου απομακρύνεται από την Ευρώπη
Πέμπτη, 02/03/2023 - 06:37

Το πετρέλαιο είναι το μεγαλύτερο εμπόρευμα στον κόσμο, με την παγκόσμια αγορά αργού πετρελαίου το 2022 να εκτιμάται σε 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το εμπόριο αυτό διευκολύνεται τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς φορείς και κυριαρχείται από εμπόρους όλων των τύπων.

Οι κορυφαίοι παραγωγοί πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ρωσίας και του Ιράκ, παραδίδουν πετρέλαιο σε καταναλωτές όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), με μεγάλο μέρος του πετρελαίου της Ευρώπης να περνάει από τον εμπορικό κόμβο ARA (Άμστερνταμ-Ρότερνταμ-Αντβέρπ).

Η περιοχή ARA είναι ένα εξαιρετικά διασυνδεδεμένο δίκτυο λιμένων και αποτελεί εδώ και δεκαετίες ενεργειακή πύλη προς την Ευρώπη και βασικό παράγοντα στις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Ο ARA παρέχει στους εμπόρους χρονική αποτελεσματικότητα και εξοικονόμηση κόστους χάρη στο γεγονός ότι φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα καλά αναπτυγμένων υποδομών, διυλιστηρίων, πετροχημικής βιομηχανίας, υπηρεσιών αποθήκευσης και ανάμειξης και εγκαταστάσεων μεταφοράς.

Το λιμάνι του Ρότερνταμ είναι ο κύριος κόμβος εμπορίου αργού πετρελαίου, το λιμάνι της Αμβέρσας φιλοξενεί μια εκτεταμένη χημική βιομηχανία, ενώ το λιμάνι του Άμστερνταμ ειδικεύεται στην εφοδιαστική και την ανάμειξη, με το λιμάνι να αποτελεί το παγκόσμιο κέντρο για την ανάμειξη διαφόρων τύπων βενζίνης. Το πετρέλαιο που παραδίδεται στις Κάτω Χώρες είτε χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της χώρας, είτε διυλίζεται είτε χρησιμοποιείται στη μεταποίηση και στη συνέχεια εξάγεται ή επανεξάγεται απευθείας σε παγκόσμιους προορισμούς ή στην ενδοχώρα.

Τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει ο κόμβος ARA - ευελιξία, διαθεσιμότητα και ποικιλομορφία προϊόντων και logistics - τον καθιστούν ελκυστικό επενδυτικό κόμβο για άλλες συναφείς βιομηχανίες, όπως τα βιοκαύσιμα.

Οι προϋπάρχουσες εγκαταστάσεις και οι διασυνδέσεις από τον ARA προσφέρουν σημαντικά υλικοτεχνικά πλεονεκτήματα για τα βιοκαύσιμα, καθώς πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενθαρρύνουν τη χρήση βιοκαυσίμων ή άλλων ανανεώσιμων καυσίμων για τις μεταφορές.

Η Ισπανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία είναι οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι παραγωγοί βιοκαυσίμων. Επί του παρόντος, τα βιοκαύσιμα με βάση τις καλλιέργειες αντιπροσωπεύουν μόνο το 4,5% του ενεργειακού μείγματος μεταφορών της ΕΕ, αλλά περισσότερο από το 60% του συνόλου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που καταναλώνονται στις μεταφορές. Η βιοενέργεια αντιπροσωπεύει σήμερα το 60% της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας της ΕΕ.

Συνολικά, το λιμάνι του Ρότερνταμ εκτιμάται ότι θα έχει άμεση προστιθέμενη αξία 27,9 και 27,2 δισ. ευρώ το 2019 και το 2020, αντίστοιχα, με το αργό πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή αξίας 100-150 δισ. ευρώ να διακινούνται ετησίως μέσω των ολλανδικών λιμανιών. Παράλληλα, οι επενδύσεις, η απασχόληση και η καινοτομία σε διάφορους τομείς έχουν οδηγήσει στην άνοδο του λεγόμενου «φαινομένου του Ρότερνταμ».

Πράγματι, το Ρότερνταμ διαχειρίζεται το μεγαλύτερο ποσό διακίνησης υγρών χύδην στην Ευρώπη, με μικρά δεξαμενόπλοια να μπορούν να φέρουν ρωσικά καύσιμα στν Ολλανδία λόγω του μικρού βάθους του διαύλου στη διαδρομή της Βαλτικής από τη Ρωσία προς την Ολλανδία.

Αλλά τα πράγματα δεν ήταν πάντα τόσο βολικά. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα μεγάλα πλοία μπορούσαν να ταξιδέψουν στο Αμβούργο μόνο κατά την παλίρροια, περιορίζοντας έτσι την ευελιξία του λιμανιού. Το Ρότερνταμ, ωστόσο, προσφέρει ανώτερη ευελιξία επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σημείο συγκέντρωσης, όπου τα καύσιμα συλλέγονται από πολλά μικρότερα πλοία και στη συνέχεια φορτώνονται σε τεράστια δεξαμενόπλοια και επανεξάγονται αλλού.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η περιοχή ARA δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα, παρά το γεγονός ότι αποτελεί έναν από τους πιο στενά συνδεδεμένους και γνωστούς κόμβους εμπορίου πετρελαίου. Είναι επίσης εκπληκτικό το γεγονός ότι ένας τέτοιος τεράστιος κόμβος δεν προέκυψε από κυβερνητικές προσπάθειες ή ακόμη και από σκόπιμο χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά μάλλον αναπτύχθηκε από μια αυθόρμητη κατακερματισμένη προσπάθεια κυρίως ιδιωτικών φορέων. Οι διεθνείς εταιρείες άνοιξαν αργότερα γραφεία, ερευνητικές εγκαταστάσεις και άλλα γραφεία στην Ολλανδία και επίσης επένδυσαν σε κατοικίες, σχολεία και δραστηριότητες αναψυχής.

Δυστυχώς για τον εμβληματικό πετρελαϊκό κόμβο, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο αλλάζουν τις διαδρομές του εμπορίου πετρελαίου και είναι πιθανό να καταστήσουν τον κόμβο ARA λιγότερο σημαντικό μακροπρόθεσμα. Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρώπη ήταν η μεγαλύτερη αγορά εξαγωγής ενέργειας της Ρωσίας, με το λιμάνι του Ρότερνταμ να βρίσκεται σε προνομιακή θέση για τη διαχείριση, τη χρήση και την επαναδιανομή μεγάλων ποσοτήτων καυσίμων.

Όμως, από τις 5 Δεκεμβρίου 2022, το ρωσικό αργό πετρέλαιο δεν είναι πλέον αποδεκτό στην Ευρώπη, ενώ τα ρωσικά πετρελαιοειδή απαγορεύονται από τις 5 Φεβρουαρίου 2023. Οι ροές αργού προς την ARA έχουν αναδρομολογηθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μετά τις απαγορεύσεις.

Ξαφνικά, το λιμάνι του Ρότερνταμ δεν είναι πλέον ο κύριος αποδέκτης ρωσικού πετρελαίου. Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη μειώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και αντικαταστάθηκαν από αυξημένες παραδόσεις από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και τη Βραζιλία. Επιπλέον, οι απευθείας εμπορικές διαδρομές από τη Ρωσία προς την Κίνα και την Ινδία, καθώς και η ενίσχυση των παραγωγικών δυνατοτήτων των εταιρειών της Μέσης Ανατολής θα καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολο για το ARA να παραμείνει βασικός κόμβος εμπορίου πετρελαίου μακροπρόθεσμα.

Περαιτέρω, βραχυπρόθεσμα, το εμπόριο βενζίνης μέσω του λιμένα του Άμστερνταμ είναι πιθανό να μειωθεί σημαντικά λόγω των νέων προτύπων βενζίνης που θεσπίστηκαν στην Ολλανδία. Οι ολλανδικές εταιρείες υποχρεούνται πλέον να τηρούν αυστηρότερα πρότυπα κατά την παραγωγή και εξαγωγή βενζίνης.

Η ευρωπαϊκή αγορά ντίζελ αντιμετωπίζει επίσης προκλήσεις. Ενώ τα σύνθετα διυλιστήρια του Ρότερνταμ μπόρεσαν να μεταβούν από την επεξεργασία του βαρέως ξινού ρωσικού αργού σε πιο γλυκό αργό, η αντικατάσταση των ρωσικών Urals με πιο γλυκά αργά προκαλεί προβλήματα στην προμήθεια ντίζελ.

Εν τω μεταξύ, οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ιδίως στις αρχές του 2022, ανάγκασαν πολλούς παραγωγούς να στραφούν στο ντίζελ, επιδεινώνοντας περαιτέρω τη στενότητα της προσφοράς. Η ΕΕ προσπαθεί να προμηθεύεται το ντίζελ της από την Ινδία και επίσης περιορισμένες ποσότητες από τις ΗΠΑ, ασκώντας πίεση στις αντίστοιχες εγχώριες αγορές τους. Αυτό ανάγκασε τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη να αυξήσουν το μερίδιο του ντίζελ στα στρατηγικά αποθέματα εν αναμονή των υψηλών τιμών το 2023.

Αλλά δεν είναι μόνο η Ολλανδία και το εμπόριο πετρελαίου της ARA που αισθάνονται τη ζέστη από τον πόλεμο της Ρωσίας. Όντας βιομηχανικό κέντρο, εμπορικός κόμβος, εφοδιαστικός κόμβος και λιμάνι δεξαμενισμού, η μετατόπιση από την ARA είναι πιθανό να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στις άλλες δραστηριότητες, επηρεάζοντας αρνητικά την ευελιξία των βιομηχανιών και αυξάνοντας τις τιμές παραγωγής.

Σε μια πιο θετική σημείωση, η Ολλανδία είναι πιθανό να παραμείνει σημαντικός κόμβος φυσικού αερίου. Εξάλλου, το φυσικό αέριο έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό νόμισμα στην Ευρώπη μετά την εγκατάλειψη του ρωσικού πετρελαίου, και η Ολλανδία φιλοξενεί το Title Transfer Facility (TTF), τη μεγαλύτερη ψηφιακή πλατφόρμα συναλλαγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η ολλανδική κυβέρνηση πραγματοποίησε σημαντικές επενδύσεις και εφάρμοσε πολιτικές που κατέστησαν τη χώρα βασικό ευρωπαϊκό κόμβο για το φυσικό αέριο.

Πράγματι, ο TTF χειρίστηκε περισσότερο από το 70% των ευρωπαϊκών συναλλαγών φυσικού αερίου το 2020.

Η ολλανδική κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να επεκτείνει τη δυναμικότητα εισαγωγής LNG στον τερματικό σταθμό Gate στο Ρότερνταμ καθώς και στον τερματικό σταθμό EemsEnergyTerminal, τοποθετώντας έτσι την Ολλανδία σε πλεονεκτική θέση για να γίνουν επίσης σημαντικός κόμβος LNG, δεδομένης της ήδη εκτεταμένης υποδομής φυσικού αερίου.