Η ΕΕ επεκτείνει τους στόχους για μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου

Η ΕΕ επεκτείνει τους στόχους για μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου
Πέμπτη, 02/03/2023 - 10:26

Οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να επεκταθούν τα μέτρα μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου και για τον ερχόμενο χειμώνα, προκειμένου να αναπληρωθούν τα αποθέματα.

Η Γαλλίδα Υπουργός Ενέργειας Agnès Pannier-Runacher, δήλωσε ότι τα κράτη μέλη συζήτησαν την επέκταση ορισμένων μέτρων έκτακτης ανάγκης για να μπορέσουμε να συμπληρώσουμε γρήγορα τα αποθέματά μας σε φυσικό αέριο και να αντιμετωπίσουμε πιθανές εντάσεις, ενώ η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson, υπογράμμισε πως η Επιτροπή θεωρεί ότι «η συνέχιση της μείωσης της ζήτησης είναι μια επιλογή που δεν μετανιώνει.

«Είναι καθοριστικής σημασίας να διασφαλίσουμε την ετοιμότητά μας για τον επόμενο χειμώνα και για την επίτευξη του στόχου αποθήκευσης 90% έως την 1η Νοεμβρίου», πρόσθεσε η ίδια, που αποτελεί σταθερό στόχο της ΕΕ για κάθε χειμώνα. Η μάχη για την ενέργεια κερδήθηκε, αλλά ο αγώνας δεν έχει τελειώσει, είπε η Ευρωπαία Επίτροπος. Η ΕΕ πέρασε με επιτυχία τον χειμώνα, παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να διακόψει τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο, αλλά χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να εξασφαλιστεί η μελλοντική ενεργειακή ασφάλεια, κατέληξε η Kadri Simson.

Ο Γερμανός υφυπουργός Sven Giegold δήλωσε ότι είναι σημαντικό «όχι μόνο να παρατείνουμε τους ισχύοντες κανόνες, αλλά πρέπει να γίνουμε πιο αυστηροί, προκειμένου να στείλουμε ένα μήνυμα στην αγορά», ενώ συγκρατημένος ήταν ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Jozef Sikela, ο οποίος δήλωσε ότι οι περσινές κινήσεις ήταν «τεχνικά μη επαναλήψιμες».

«Δεν μπορείτε να αναγκάσετε βασικά τα νοικοκυριά να χρησιμοποιούν ακόμη λιγότερο θέρμανση. Δεν μπορείτε να αναγκάσετε τη βιομηχανία να παράγει λιγότερο», προειδοποίησε, ζητώντας μέτρα όπως η μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση».

Αντιμέτωπη με την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, η Ένωση των 27 κρατών- μελών συμφώνησε τον περασμένο Ιούλιο να μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 κατά 15%.

Οι πραγματικοί αριθμοί της μείωσης αυτής ξεπέρασαν τον «εθελοντικό» στόχο, χάρη στον ήπιο καιρό και τις υψηλές τιμές που ανάγκασαν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώθηκε κατά 19,3% μεταξύ Αυγούστου και Ιανουαρίου, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο μεταξύ 2017 και 2022.