Γ. Μανιάτης: Η ολοκλήρωση των ερευνών αποτελεί θετικό βήμα στο εθνικό πρόγραμμα αξιοποίησης των κοιτασμάτων

Γ. Μανιάτης: Η ολοκλήρωση των ερευνών αποτελεί θετικό βήμα στο εθνικό πρόγραμμα αξιοποίησης των κοιτασμάτων
Τρίτη, 21/02/2023 - 11:24

Δήλωση για την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες, νότια και δυτικά της Κρήτης, έκανε ο Καθηγητής Γιάννης Μανιάτης και πρ. Υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρει: Η ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες, νότια και δυτικά της Κρήτης, αποτελεί ένα σημαντικό θετικό βήμα στο εθνικό πρόγραμμα αξιοποίησης των κοιτασμάτων της πατρίδας μας, που ξεκίνησε το 2011, με την εφαρμογή του νόμου 4001/2011.

Η απώλεια, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αρκετών ετών χρήσιμου εθνικού χρόνου, με το ουσιαστικό «πάγωμα» των ερευνών, πρέπει τώρα να αποτελέσει ένα ακόμη κίνητρο, ώστε να μην χαθεί πλέον ούτε μια μέρα.

Σήμερα δεν χρειάζονται ούτε πανηγυρισμοί, ούτε μεμψιμοιρίες. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να καλύψουμε το χαμένο χρόνο.

Όσοι από εμάς πίστεψαν και δούλεψαν για την αξιοποίηση του εθνικού ορυκτού μας πλούτου, πιστεύουμε βαθιά πως ήρθε η στιγμή, η χώρα να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά, τόσο ως μια νέα πηγή τροφοδοσίας ολόκληρης της ΕΕ με φυσικό αέριο, όσο και ως μια χώρα διέλευσης των αγωγών TAP, IGB και EastMed, που από το 2013 έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση στα ευρωπαϊκά προγράμματα και από το 2014, στις Εθνικές Στρατηγικές επενδύσεις.

Επειδή η ιστορία, δεν θα μας συγχωρέσει εάν χάσουμε και αυτή την ιστορική ευκαιρία, τόσο να αναβαθμιστούμε γεωπολιτικά, όσο και να αποκτήσουμε μια σημαντική νέα πηγή δημοσίων εσόδων για το ασφαλιστικό μας σύστημα, είμαι βέβαιος ότι όλοι οι φορείς της δημόσιας ζωής (πολιτικοί, επιχειρηματικοί, ακαδημαϊκοί, κοινωνία των πολιτών), θα συστρατευθούμε επιτέλους, στον κοινό σκοπό χωρίς ‘’ναι μεν αλλά’’, χωρίς άλλες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, χωρίς άλλες δικαστικές αναβολές, χωρίς άλλες ατεκμηρίωτες αντιρρήσεις.

Η εθνική πατριωτική προσπάθεια που ξεκίνησε το 2011, συνεχίστηκε έως τις αρχές του 2015 και πρόσφατα επανεκκίνησε, μας υποχρεώνει όλους, στο όνομα του οφέλους του ελληνικού λαού και της πατρίδας, να συνεργαστούμε και να τη στηρίξουμε μέχρι τέλους.