Πούτιν: Αποσύρεται από τη συνθήκη New Start για τα πυρηνικά η Ρωσία

Πούτιν: Αποσύρεται από τη συνθήκη New Start για τα πυρηνικά η Ρωσία
Τρίτη, 21/02/2023 - 13:59

«Σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό, είμαι αναγκασμένος να ανακοινώσω σήμερα ότι η Ρωσία διακόπτει την συμμετοχή της στην συνθήκη για τα στρατηγικά επιθετικά όπλα»,δήλωσε o Ρώσος πρόεδρος Πούτιν.

Σύμφωνα με τη συνθήκηNew Start, η οποίουπεγράφη το 2010, τα πυρηνικά οπλοστάσια της Ρωσίας και των ΗΠΑ περιορίζονται στο ανώτατο όριο των 1.550 στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών για την κάθε πλευρά, κάτι που μεταφράζεται σε μείωση κατά 30% σε σχέση με το ανώτατο όριο που είχε τεθεί το 2002. Επιπλέον, περιορίζει στους 800 τους εκτοξευτές πυραύλων και τα στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη για την κάθε πλευρά.

Λίγες ημέρες πριν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους στις διαμαρτυρίες των ΗΠΑ ότι η Ρωσία παραβιάζει τη συνθήκη New START για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων και κάλεσαν τη Μόσχα να επανέλθει στον δρόμο της συμμόρφωσης.

Σε σχετική ανακοίνωση στις αρχές Φεβρουαρίου το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το ανώτατο πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ, ανέφερε: "Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν πως η Συνθήκη Νέα START συμβάλλει στη διεθνή σταθερότητα θέτοντας περιορισμούς στις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Κατά συνέπεια, σημειώνουμε με ανησυχία πως η Ρωσία απέτυχε να συμμορφωθεί με νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις βάσει της Νέας Συνθήκης START".

Ο Ρώσος πρόεδρος στην ομιλία -διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό από το βήμα της Δούμας, σήμερα, τρεις ημέρες πριν τη συμπλήρωση ενός έτους από την εισβολή της Ρωσίας στηνΟυκρανία, κατηγόρησε τη Δύση ότι «παίζει ένα βρώμικο παιχνίδι» με τους πολίτες και με τηνΟυκρανίααλλά παραδέχθηκε ότι η ομιλία του γίνεται σε μια «πολύ δύσκολη» στιγμή για τηΡωσίακαι σε ένα «πολύ δύσκολο περιβάλλον».

Επιπλέον κατηγόρησεΔύσηκαιΝΑΤΟεπισημαίνοντας ότι μιλούσαν δημοσίως για την προμήθεια πυρηνικών όπλων στην κυβέρνηση του Κιέβου πριν την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Επιχειρώντας μάλιστα να δικαιολογήσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όρο που χρησιμοποιεί ηΡωσίαγια τονπόλεμο στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι τα ρωσικά στρατεύματα εργάζονται «για να διασφαλίσουν την ασφάλεια» στην «ιστορική γη».

«Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι τον Φεβρουάριο του 2022 όλα ήταν έτοιμα για μια επιχειρήση του Κιέβου στο Ντονμπάς. Το ξαναλέω, αυτοί άρχισαν τον πόλεμο και εμείς χρησιμοποιήσαμε βια για να τον σταματήσουμε» είπε ακόμα ο Πούτιν. Όπως είπε στόχος της Δύσης είναι να αποκτήσει υπέρτατη δύναμη και η Σεβαστόπολη ήταν ο επόμενος στόχος.

Συνεχίζοντας την επίθεσή του στηΔύσηο πρόεδρος τηςΡωσιαςυποστήριξε ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο - τρομοκράτες, Ναζί ακόμα και τον Διάβολο - για να πολεμήσει την χώρα του.