Υδρογονάνθρακες: Ολοκληρώθηκαν οι γεωφυσικές έρευνες Δυτικά - Νοτιοδυτικά της Κρήτης Αθήνα

Υδρογονάνθρακες: Ολοκληρώθηκαν οι γεωφυσικές έρευνες Δυτικά - Νοτιοδυτικά της Κρήτης Αθήνα
Unsplash
Δευτέρα, 20/02/2023 - 16:52

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε.) ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση των δισδιάστατων σεισμικών ερευνών στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από τη διεθνή εταιρεία πρόσκτησης και επεξεργασίας θαλάσσιων γεωφυσικών δεδομένων PGS, για λογαριασμό των μισθωτριών εταιρειών ExxonMobil και Helleniq Energy.
Από την έναρξή τους στις 10 Νοεμβρίου 2022 και μέχρι την ολοκλήρωσή τους, οι γεωφυσικές έρευνες απεικόνισης του υπεδάφους του θαλάσσιου πυθμένα για τον εντοπισμό δυνητικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου διεξήχθησαν με εντατικούς ρυθμούς, υπερβαίνοντας μάλιστα κατά πολύ τις ελάχιστες συμβατικές υποχρεώσεις.

Συνολικά συλλέχθηκαν 12.278 χιλιόμετρα σεισμογραφικών δεδομένων έναντι των 6.500 χιλιομέτρων που προβλέπονταν ως ελάχιστη συμβατική υποχρέωση.

Οι έρευνες πύκνωσαν το δίκτυο χαρτογράφησης του πυθμένα στις περιοχές εντός των παραχωρήσεων Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, προσφέροντας για πρώτη φορά εικόνα και πληροφορίες για σημαντικές και αχαρτογράφητες περιοχές εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Οι έρευνες, οι οποίες διήρκησαν κάτι περισσότερο από 3 μήνες, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς με εφαρμογή των αυστηρότερων προτύπων και μέτρων ασφαλείας για την προστασία του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής.

Οι έρευνες διεξήχθησαν υπό την εποπτεία της αρμόδιας κρατικής εταιρείας, της ΕΔΕΥΕΠ, η οποία και είχε τοποθετήσει δικούς της, ανεξάρτητους παρατηρητές που παρακολουθούσαν την εφαρμογή και την τήρηση όλων των προβλεπόμενων περιβαλλοντικών μέτρων και κανονισμών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, κ. Αριστοφάνης Στεφάτος δήλωσε: «Ως Αρμόδια κρατική εταιρεία που διαχειρίζεται τις συμβάσεις των παραχωρήσεων εκ μέρους του Ελληνικού κράτους, είμαστε βαθιά ικανοποιημένοι για την εξαιρετική συνεργασία μας με τους επενδυτές, οι οποίοι αύξησαν τις επενδύσεις τους και ολοκλήρωσαν με ταχείς ρυθμούς το ερευνητικό πρόγραμμα. Θα ακολουθήσει η επεξεργασία, η ερμηνεία και η αξιολόγηση των δεδομένων προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για την είσοδο στην επόμενη φάση ερευνών».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ, κ. Ρίκαρντ Σκούφιας καλωσόρισε την ολοκλήρωση των ερευνών και σχολίασε: «Η επιτυχής ολοκλήρωση των ερευνών σηματοδοτεί την ολοκλήρωση όλων των σεισμογραφικών προγραμμάτων και είναι ένα ελληνικό επίτευγμα παγκόσμιας κλίμακας που έρχεται σε μια πολύ σημαντική στιγμή για την Ευρώπη. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τους πόρους φυσικού αερίου της Ελλάδας με τρόπο που όχι μόνο μπορεί να αποφέρει οικονομικά και στρατηγικά οφέλη, αλλά και να υποστηρίξει την επιτάχυνση της μετάβασης σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον, που αποτελεί τον απώτερο στόχο. Αυτή τη στιγμή οφείλουμε να εστιάσουμε στην ενίσχυση των πόρων και της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε αυτή την ιστορική δυναμική».