Πετρέλαιο: Η απάντηση της G7 στη μείωση της ρωσικής παραγωγής

Πετρέλαιο: Η απάντηση της G7 στη μείωση της ρωσικής παραγωγής
Σάββατο, 11/02/2023 - 08:06

Ο μηχανισμός ανώτατης τιμής του ρωσικού πετρελαίου εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στους στόχους του, δήλωσε την Παρασκευή στο Reuters αξιωματούχος του συνασπισμού της G7 για την ανώτατη τιμή.

Ο μηχανισμός ανώτατης τιμής του ρωσικού πετρελαίου εξακολουθεί να ανταποκρίνεται στους στόχους του, δήλωσε την Παρασκευή στο Reuters αξιωματούχος του συνασπισμού της G7 για την ανώτατη τιμή.

Οι όποιες περικοπές της ρωσικής παραγωγής που ενδέχεται να προκύψουν θα πλήξουν δυσανάλογα τις αναπτυσσόμενες χώρες, πρόσθεσε ο αξιωματούχος της G7.

Νωρίτερα την Παρασκευή, η Ρωσία ανακοίνωσε περικοπή της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως -της παραγωγής αργού πετρελαίου, όχι της παραγωγής αργού πετρελαίου και συμπυκνωμάτων- με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ να προηγείται με μια προειδοποίηση ότι υπάρχει κίνδυνος μειωμένης παραγωγής αργού πετρελαίου ακόμη και φέτος, ως άμεσο αποτέλεσμα των απαγορεύσεων εισαγωγής της ΕΕ και των ανώτατων ορίων τιμών της G7 για το αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα αργού πετρελαίου.

Ο αξιωματούχος της G7 προειδοποίησε, ωστόσο, για την αληθοφάνεια των αναφορών της Ρωσίας για μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

Μέχρι αυτή την εβδομάδα, είχε αναφερθεί ευρέως ότι η παραγωγή και οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Ρωσίας διατηρούνταν σταθερά στο γεγονός των απαγορεύσεων και των ανώτατων ορίων τιμών, με το ρωσικό υπουργείο να αναφέρει 9,8-9,9 εκατομμύρια bpd τον περασμένο μήνα -μια κοντινή αντιστοιχία με τα στοιχεία του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, παρά τα νέα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για να τιμωρήσουν τη Ρωσία για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία.

Η έκπτωση για το ρωσικό αργό πετρέλαιο Urals έχει πέσει στα 30 δολάρια ανά βαρέλι κάτω από το διεθνές σημείο αναφοράς του αργού πετρελαίου Brent, με τον προϋπολογισμό της Ρωσίας να βυθίζεται σε έλλειμμα τον Ιανουάριο. Μια μείωση της παραγωγής πετρελαίου εκ μέρους της Ρωσίας θα μπορούσε να ενισχύσει τον δείκτη αναφοράς Brent, ενισχύοντας άθελά της και την τιμολόγηση των Urals. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι είχε συνομιλήσει με ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ+ σχετικά με την απόφασή του να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, αλλά δύο εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν στο Reuters ότι ο ΟΠΕΚ+ δεν έχει σχέδια για μείωση της παραγωγής.

Μέχρι στιγμής, η Ρωσία έχει καταφέρει να βρει πρόθυμους αγοραστές στην ασιατική αγορά για το αργό πετρέλαιό της, σε μεγάλο βαθμό σε πείσμα των δυτικών κυρώσεων.