Οι «Big Oil» έτοιμες να ανακοινώσουν ρεκόρ κερδών $200 δισ. για 2022

Οι «Big Oil» έτοιμες να ανακοινώσουν ρεκόρ κερδών $200 δισ. για 2022
Δευτέρα, 30/01/2023 - 06:55

Οι πέντε υπερμεγέθης εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να ανακοινώσουν στα τέλη Ιανουαρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου συνδυασμένα κέρδη 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

Οι πέντε μεγαλύτεροι πετρελαϊκοί όμιλοι στον κόσμο αναμένεται να ανακοινώσουν κέρδη ρεκόρ για το 2022 τις επόμενες ημέρες, για περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνδυασμένα ετήσια κέρδη χάρη στο άλμα των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου πέρυσι.

Φέτος, τα κέρδη της ExxonMobil, της Chevron, της BP, της Shell και της TotalEnergies θα είναι περίπου ένα τέταρτο χαμηλότερα από τα συνδυασμένα κέρδη για το 2022, αλλά και πάλι θα είναι ένα επιβλητικό ποσό 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2023, λένε οι αναλυτές.

Τα τριμηνιαία κέρδη-ρεκόρ που ανακοίνωσαν οι μεγάλες εταιρείες για το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2022 έχουν ήδη προκαλέσει έντονες επικρίσεις από τον Λευκό Οίκο, ο οποίος αγωνίζεται να μειώσει τις τιμές της βενζίνης από τα επίπεδα ρεκόρ που σημειώθηκαν τον Ιούνιο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγόρησε τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες για «πολεμική κερδοσκοπία» και κάλεσε τις εταιρείες να επενδύσουν σε μεγαλύτερη προσφορά ή «να αντιμετωπίσουν υψηλότερους φόρους». Στην Ευρώπη, τα κέρδη ρεκόρ υπόκεινται ήδη σε έκτακτους φόρους, τους οποίους η ExxonMobil έχει αμφισβητήσει δικαστικά.

Οι πέντε υπερμεγέθης εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να ανακοινώσουν στα τέλη Ιανουαρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου συνδυασμένα κέρδη 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που συνέταξε η S&P Capital IQ και τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times.

Τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου θα εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, αν και χαμηλότερα από τα τριμηνιαία κέρδη-ρεκόρ του δεύτερου και τρίτου τριμήνου.

Τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών για το 2023 αναμένεται να μειωθούν από το ρεκόρ του 2022 σε περίπου 150 δισ. δολάρια, τα οποία - παρά την πτώση - θα είναι η δεύτερη υψηλότερη συγκομιδή κερδών για τη Big Oil, σύμφωνα με τις προβλέψεις της S&P Capital IQ.

Μόνο οι αμερικανικές εταιρείες θα καταγράψουν συνδυασμένα ετήσια κέρδη σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Για το 2022, μόνο οι αμερικανικές εταιρείες θα καταγράψουν συνδυασμένα ετήσια κέρδη σχεδόν 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λένε οι αναλυτές.

Η Exxon πρόκειται να ανακοινώσει ρεκόρ κερδών που θα αγγίξουν τα 56 δισ. δολάρια για το 2022, ενώ τα κέρδη της Chevron προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 37 δισ. δολάρια, επίσης ρεκόρ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που συγκέντρωσε η S&P Capital IQ, τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times.

Αν και οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονταν κάτω από τα 90 δολάρια ανά βαρέλι τις τελευταίες εβδομάδες του 2022 και οι τιμές αυξήθηκαν σε ετήσια βάση μόνο κατά περίπου 10% πέρυσι σε σύγκριση με το 2021, η ακραία μεταβλητότητα και οι συχνές εκτοξεύσεις πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι βοήθησαν όλες τις πετρελαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων αμερικανικών ολοκληρωμένων εταιρειών, να δημιουργήσουν τριμηνιαία κέρδη και ταμειακές ροές που σημείωσαν ρεκόρ ή σχεδόν ρεκόρ.

Ο κλάδος, ο κορυφαίος στον δείκτη S&P 500 κατά το τελευταίο έτος, αύξησε τα μερίσματα και τις επαναγορές μετοχών τα τελευταία τρίμηνα χάρη στις τεράστιες ταμειακές ροές. Και τα κέρδη του πρόκειται να ηγηθούν της αύξησης των κερδών του 2022 και από τους 11 κλάδους του S&P 500.

Ο τομέας της ενέργειας αναμένεται να παρουσιάσει την υψηλότερη ετήσια αύξηση κερδών από τους έντεκα τομείς, 151,7%, ανέφερε ο Τζον Μπάτερς, αντιπρόεδρος και ανώτερος αναλυτής κερδών της FactSet, σε έκθεσή του τον περασμένο μήνα.

«Ο τομέας της ενέργειας αναμένεται επίσης να είναι ο μεγαλύτερος συντελεστής στην αύξηση των κερδών του S&P 500 για το CY 2022. Εάν ο εν λόγω τομέας εξαιρούνταν, ο δείκτης θα αναμενόταν να αναφέρει μείωση των κερδών κατά -1,8% αντί για αύξηση των κερδών κατά 5,1%», σημείωσε ο Μπάτερς.

Οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου το τέταρτο τρίμηνο θα επηρεάσουν τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου στους μεγάλους ομίλους, αλλά η διύλιση άντεξε, και η εμπορία LNG στους ευρωπαϊκούς μεγάλους ομίλους αναμένεται επίσης να έχει βοηθήσει τη Big Oil το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

Στις αρχές του μήνα, η Exxon ανέφερε σε μια κατάθεση στην SEC ότι οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να έχουν αρνητική επίδραση έως και 1,7 δισ. δολάρια στα κέρδη του 4ου τριμήνου, ενώ η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου θα μπορούσε να έχει αρνητική επίδραση έως και 2,4 δισ. δολάρια. Αυτές οι αρνητικές επιδράσεις θα αντισταθμιστούν εν μέρει από τη θετική συμβολή των κερδών από την αποτίμηση στην αγορά παραγώγων ύψους έως και 1,5 δισ. δολαρίων.

Στην Ευρώπη, η Shell ανέφερε ότι οι συναλλαγές και η βελτιστοποίηση στο τμήμα ολοκληρωμένου φυσικού αερίου και LNG αναμένεται να ήταν σημαντικά υψηλότερες το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο, παρά τη μείωση του όγκου παραγωγής.

Παρόλο που τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου και του 2023 στους μεγάλους ομίλους αναμένεται να απέχουν από τα υψηλά ρεκόρ που σημειώθηκαν τα προηγούμενα τρίμηνα και το σύνολο του 2022, τα κέρδη φέτος θα εξακολουθήσουν να είναι τεράστια σε σύγκριση με τα έτη πριν από το 2022. Οι αναλυτές αναμένουν ότι η Big Oil θα συνεχίσει να επιδιώκει να ανταμείψει τους μετόχους με τα πλεονάζοντα μετρητά, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Η αμερικανική υπερμεγάλη Chevron ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 75 δισ. δολαρίων χωρίς καθορισμένη ημερομηνία λήξης, το οποίο προκάλεσε αμέσως την κριτική του Λευκού Οίκου.

Ο βοηθός εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Αμπντουλάχ Χασάν δήλωσε, σχολιάζοντας την είδηση: «Για μια εταιρεία που ισχυρίστηκε πριν από λίγο καιρό ότι «εργάζεται σκληρά» για να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, το να μοιράζει 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε στελέχη και πλούσιους μετόχους είναι σίγουρα ένας περίεργος τρόπος για να το δείξει».