Πετρέλαιο θέρμανσης: Η τιμή αυξάνεται το 2023

Πετρέλαιο θέρμανσης: Η τιμή αυξάνεται το 2023
Τρίτη, 27/12/2022 - 12:29

Με αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης φαίνεται ότι μπαίνει το 2023, ενώ υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες για το πώς θα κινηθεί ολόκληρη τη χρονιά το πετρέλαιο.

Ουσιαστικά λίγες ημέρες απομένουν για όσους καταναλωτές δεν έχουν σπεύσει ακόμη να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς από την αλλαγή της χρονιάς μειώνεται η κρατική επιδότηση στην αντλία κατά 10 λεπτά, ενώ η τιμή του μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο αν δεν συνεχιστεί η παράλληλη επιδότηση από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας.

Σήμερα και μέχρι το τέλος της χρονιάς η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης ανέρχεται στα 0,25 ευρώ ανά λίτρο. Όμως, από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η επιδότηση θα μειωθεί κατά 10 λεπτά στα 0,15 ευρώ ανά λίτρο.

Αυτό φέρνει αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από το 2023.

Η μέση τιμή πώλησης στο σύνολο της χώρας μέχρι τα Χριστούγεννα διαμορφωνόταν στα 1,128 ευρώ ανά λίτρο, συμπεριλαμβανομένης και της έκπτωσης των 7,5 λεπτών που δίνουν οι εταιρείες εμπορίας. Έτσι, χωρίς τις όποιες ανακατατάξεις που μπορεί να προκύψουν από τις διεθνείς αγορές η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από 1η Ιανουαρίου θα ανέβει τουλάχιστον κατά 0,10 λεπτά.

Παράλληλα, όμως, συνεχίζονται οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης έως τις 13 Ιανουαρίου μετά την τελευταία παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 1.170.000 και ήδη έχουν μοιραστεί επιδόματα συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ. Η επόμενη πληρωμή επιδομάτων θέρμανσης έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου.

Πριν τα Χριστούγεννα περίπου 865.000 δικαιούχοι μοιράστηκαν επιδόματα συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ.

Η τιμή του πετρελαίου το 2023

Οι τιμές του πετρελαίου το 2022 είχαν μια απρόβλεπτη πορεία, καθώς έφθασαν στα 130 δολάρια το βαρέλι το Μάρτιο, ενώ τώρα διαπραγματεύονται χαμηλότερα στα 80 δολάρια το αργό .

Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, τα lockdown στην Κίνα και η ενίσχυση του δολαρίου άσκησαν πίεση στην τιμή του μαύρου χρυσού, η οποία κατέγραψε απώλειες που ξεπέρασαν το 23% το τελευταίο εξάμηνο.

Οι εκτιμήσεις που έχουν κάνει οικονομολόγοι και αναλυτές της αγοράς, σύμφωνα με διεθνή μέσα, δίνουν ένα εύρος τιμών για το πετρέλαιο που ξεκινά από τα 75 και φθάνει πάνω τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Ειδικότερα, μέχρι και 121 δολάρια το βαρέλι θα μπορούσε να φτάσει η τιμή του πετρελαίου, όταν η αγορά της Κίνας ανοίξει πλήρως, σύμφωνα με την Standard and Poor’s.

Η βασική πρόβλεψη της S&P για τις τιμές του πετρελαίου είναι 90 δολάρια το βαρέλι για το 2023, αλλά ο Dan Yergin, αντιπρόεδρος της εταιρείας προειδοποιεί ότι υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες που απειλούν τις αγορές.

«Η βασική μας υπόθεση για το 2023 είναι 90 δολάρια για το Brent, αλλά πρέπει να εξετάσουμε και άλλες περιπτώσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της S&P, προσθέτοντας ότι υπάρχουν τρεις μεγάλες αβεβαιότητες: οι αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η ζήτηση της Κίνας και η αντίδραση της Μόσχας στα ανώτατα όρια τιμών.

«Αν η Κίνα ξεπεράσει το Covid … τότε προσθέτεται μεγάλη ζήτηση στην αγορά», δήλωσε ο Yergin.