ΗΑΕΕ: Σε επενδύσεις για την καθαρή ενέργεια εστιάζει το νέο In Focus

ΗΑΕΕ: Σε επενδύσεις για την καθαρή ενέργεια εστιάζει το νέο In Focus
Δευτέρα, 24/10/2022 - 15:21

Με γνώμονα τα γεγονότα και την πρόθεσή να εφαρμόσει αυστηρή ανάλυση στα πιο συναφή θέματα της ενεργειακής οικονομίας, η ομάδα HAEE εγκαινιάζει το δεύτερο τεύχος της σειράς «In Focus», το οποίο είναι αφιερωμένο στην ενεργειακή επένδυση της ΕΕ υπό το πρίσμα των νέων γεωπολιτικών τοπίο.

Από την άνοδο των τιμών της ενέργειας έως την αβεβαιότητα ως προς την ενεργειακή ασφάλεια, η ανάγκη για επιτάχυνση των πράσινων επενδύσεων διαδραματίζει για άλλη μια φορά καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Η ΕΕ έχει υποφέρει από τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από το φυσικό αέριο και αναζητά οδούς που επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση. Για το λόγο αυτό, η ΕΕ κινητοποίησε διάφορους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς που θα ενισχύσουν την ενσωμάτωση τεχνολογιών καθαρής ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, και εναλλακτικών καυσίμων όπως το υδρογόνο και, κατά συνέπεια, θα διαφυλάξουν την κοινωνικοοικονομική ευημερία των πολιτών της ΕΕ.

Το δεύτερο τεύχος με τίτλο «Επιτάχυνση των Επενδύσεων Μετάβασης στην Ενέργεια» εξετάζει την τρέχουσα κατάσταση στον τομέα της ενέργειας και ακολουθείται από πληροφορίες για βασικά επενδυτικά σχήματα, όπως το REPowerEU και το RRF, καθώς και στρατηγικά σχέδια σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων Το NECP της Ελλάδας, το Δεκαετές Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου του ΑΔΜΗΕ και οι εξελίξεις στο Ταμείο Απανθρακοποίησης των Ελληνικών Νησιών. Σε τεχνολογικό επίπεδο, εστιάζουμε σε τρεις βασικές αναδυόμενες λύσεις: υδρογόνο, μπαταρίες και υπεράκτια αιολική ενέργεια και παρουσιάζουμε βασικές εξελίξεις στις αντίστοιχες επενδυτικές δραστηριότητες. Δεδομένης τόσο της αβεβαιότητας της περιόδου όσο και της πολυπλοκότητας της κατανομής των προαναφερθέντων επενδύσεων, το παρόν Τεύχος δίνει έμφαση σε βασικές απειλές και ευκαιρίες.

Τέλος, η ΗΑΕΕ ευχαριστεί τους: - Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, Enel Green Power, EDF Renewables & Schneider Electric - για την πολύτιμη συμβολή τους και την τεχνογνωσία τους στο νέο τεύχος In Focus.

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε την πλήρη αναφορά.