Φυσικό αέριο: Έρχεται οριζόντια επιδότηση για το χειμώνα

Φυσικό αέριο: Έρχεται οριζόντια επιδότηση για το χειμώνα
Σάββατο, 17/09/2022 - 06:54

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική η επιδότηση στο φυσικό αέριο αναμένεται να είναι στο 50% της ανατίμησης, σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.

Επιδότηση στο φυσικό αέριο για το χειμώνα με οριζόντια μέτρα φαίνεται πως ετοιμάζει η κυβέρνηση, καθώς βρίσκονται στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών για την εξειδίκευση του σχήματος των επιδοτήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και αέριο που θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται ίσως και την επόμενη εβδομάδα.

Αναφορικά με την επιδότηση στο ρεύμα, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΝ, «κλείδωσε» στο 15% το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας που πρέπει να επιτυγχάνουν οι καταναλωτές σε σχέση με τις καταναλώσεις του 2021, προκειμένου να εξασφαλίζουν πρόσθετη έκπτωση, πέραν αυτής που θα προβλέπεται ούτως ή άλλως ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης.

Υπό διαμόρφωση είναι τα κλιμάκια της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με τα οποία θα εφαρμοστούν οι νέες επιδοτήσεις, ενώ έχει αποφασιστεί ότι θα επιδοτούνται -όχι πλέον οριζόντια- όλες οι κατοικίες και όχι μόνο η πρώτη κατοικία.

Σε ότι αφορά την επιδότηση στο φυσικό αέριο φαίνεται ότι θα υπάρχει οριζόντα επιδότηση.

Θα ανακοινωθεί και παρέμβαση στο φυσικό αέριο χωρίς μοντέλο εξοικονόμησης, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος και τη ΔΕΠΑ, ενώ για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι στο τραπέζι επιδότησης 25 λεπτών ανά λίτρο.

Αναμένονται εντός της επόμενης εβδομάδας οι ανακοινώσεις σχετικά με την επιδότηση φυσικού αερίου και κυβέρνηση σχεδιάζει οριζόντια παρέμβαση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές, ενώ δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια και κλιμακωτή στήριξη.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική η επιδότηση στο φυσικό αέριο αναμένεται να είναι στο 50% της ανατίμησης, σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.