Στην… ουρά για καυσόξυλα- Μεγάλη αναμονή και τιμές απλησίαστες

Στην… ουρά για καυσόξυλα- Μεγάλη αναμονή και τιμές απλησίαστες
Δευτέρα, 19/09/2022 - 06:40

Χρόνους αναμονής που μπορεί να φτάνουν και τις 15ημέρες για την παράδοση καυσόξυλων αλλά και υψηλά αυξημένες τιμές αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές που έχουν τζάκι.

Με την ενεργειακή ακρίβεια να… χτυπάει κόκκινο και ενόψει του δύσκολου χειμώνα, το τζάκι αποτελεί μια εναλλακτική πηγή θέρμανσης για φέτος.

Η θέρμανση με φυσικό είναι σχεδόν απαγορευτική ακόμη και αν η κυβέρνηση ανακοινώσει επιδοτήσεις κοντά στο 50% ενώ με το νέο σύστημα επιδότησης της ηλεκτρικής ενέργειας με πριμοδότηση στη μείωση της κατανάλωσης, εισάγοντας στην πραγματικότητα «ρήτρα εξοικονόμησης», κάνει ασύμφορη και τη θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα.

Ετσι, τα καυσόξυλα έχουν μεγάλη ζήτηση, αυξημένες τιμές και χρόνους αναμονής ειδικά στην Αττική περίπου ένα δεκαήμερο. Από έρευνας αγοράς που κάναμε σε επιχειρήσεις που διαθέτουν καυσόξυλα διαπιστώθηκε πολλές εξ’ αυτών έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους στα καλά ξύλα και διαθέτουν μόνο ξύλα από πεύκο και παραπέμπουν σε νέες παραλαβές από τις αρχές Οκτωβρίου.

Η ψαλίδα στις τιμές είναι μεγάλη και ξεκινάει από 120 ευρώ το κυβικό φτάνοντας μέχρι τα 160 ευρώ με επιπλέον χρεώσεις ανάλογα το που θα μεταφερθούν, αν θα στοιβαχθούν ή αν θα παραδοθούν σε τσουβάλια. Οι αντίστοιχες τιμές πέρυσι ξεκινούσαν από 85 ευρώ.

Με τιμές που σε πολλές περιπτώσεις είναι και διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι εκτοξεύουν το κόστος θέρμανσης και με τζάκι ενώ ήδη έχουν προαναγγελθεί παρέμβαση αναφορικά με τις τιμές.

Οι αυξημένες τιμές των καυσόξυλων και του πέλετ έχουν μπει στο στόχαστρο της πολιτείας και όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης θα γίνει σύσκεψη στο υπουργείο προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές.

«Έχει ανέβει πάρα πολύ η τιμή στα καυσόξυλα και στο πέλετ. Όσο οι χώρες της Ευρώπης προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για τη θέρμανση φέτος το χειμώνα, τόσο το ξύλο ανεβαίνει. Και επειδή δεν υφίσταται πλέον η αγορά της Ουκρανίας και της Ρωσίας από όπου υπήρχε μεγάλη εισαγωγή ξυλείας και πέλετ, αυτό πιέζει τις τιμές ακόμα παραπάνω.

Θα προχωρήσουμε άμεσα σε παρέμβαση στην τιμή και του καυσόξυλου και του πέλετ. Δεν θα επιτρέψουμε λόγω της αυξήσεως του φυσικού αερίου να γίνει αισχροκέρδεια στην ξυλεία», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 ο κ. Γεωργιάδης.

Από τα πιο αποδοτικά ξύλα για τζάκι είναι η ελιά και η δρυς, καθώς έχουν μεγάλη διάρκεια καύσης ενώ το πεύκο καίγεται πολύ πιο γρήγορα για αυτό και η τιμή του είναι πιο χαμηλή σε σχέση με τα άλλα είδη ξύλων.