ΔΟΕ: Η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί αργά τα επόμενα χρόνια

ΔΟΕ: Η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί αργά τα επόμενα χρόνια
Τετάρτη, 06/07/2022 - 07:29

Προβλέπει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου κατά 140 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) μεταξύ 2021 και 2025.

Η παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου αναμένεται να σημειώσει αργή αύξηση τα επόμενα τρία χρόνια εν μέσω αυξήσεων των τιμών λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και πιθανών διαταραχών του εφοδιασμού, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Ο ΔΟΕ αναθεώρησε τις προοπτικές ανάπτυξης του φυσικού αερίου, προβλέποντας μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, η νέα της έκθεση για την αγορά φυσικού αερίου προβλέπει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου κατά 140 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) μεταξύ 2021 και 2025.

Η νέα προσδοκία αύξησης είναι μικρότερη από το ήμισυ της ποσότητας που είχε προβλεφθεί προηγουμένως και μικρότερη από την αύξηση των 170 δισ. κυβικών μέτρων που παρατηρείται μόνο το 2021, εξήγησε ο οργανισμός.

«Οι υψηλές τιμές και οι διαταραχές του εφοδιασμού μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδηγούν σε αναθεώρηση προς τα κάτω και θέτουν υπό αμφισβήτηση τις προοπτικές του φυσικού αερίου στις ενεργειακές μεταβάσεις», ανέφερε ο ΔΟΕ.

Η τιμή του φυσικού αερίου ανά μεγαβατώρα για τα συμβόλαια του Αυγούστου στην Ευρώπη, που διαπραγματεύεται στο εικονικό σημείο διαπραγμάτευσης φυσικού αερίου (TTF) με έδρα την Ολλανδία, αυξήθηκε σε υψηλό τεσσάρων μηνών την Τρίτη, φθάνοντας τα 175,80 ευρώ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου φτάνουν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, η ζήτηση παραπαίει «προκαλώντας ορισμένους χρήστες φυσικού αερίου να στραφούν στον άνθρακα και το πετρέλαιο, ενώ οι πρόσφατες απότομες περικοπές στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη εγείρουν συναγερμό για τον εφοδιασμό ενόψει του χειμώνα», δήλωσε ο ΔΟΕ.

Ο οργανισμός υποστηρίζει ότι η φρενίτιδα γύρω από το φυσικό αέριο «βλάπτει τη φήμη του φυσικού αερίου ως αξιόπιστης και προσιτής πηγής ενέργειας».